Columns

Zoveel meer dan zomaar een stoel

8 maart 2016, Supportbeurs

Na het eten mag Ruben iets kiezen om mee te spelen. Hij wijst direct al naar een bepaalde hoek. ‘Waar wijs je naar?’ En hij wijst nog eens. ‘Zullen we er maar even heen gaan?’ Ik pak zijn spraakcomputer erbij (en heb inmiddels al door waar hij naar wijst) en vraag bevestiging. ‘Aah, wil je met de auto’s spelen?’ ‘Ja,’ bevestigt Ruben met zijn spraakcomputer en is blij dat hij snel begrepen wordt.

We pakken de bak mee. Ik haal zijn tafelblad eraf, zet zijn stoel weer iets hoger en doe net alsof de bak op zijn schoot staat. Ruben houdt de bak aan de ene kant (een soort van) vast, ik aan de andere kant. Zo rijden we met de spullen naar de tafel. De bak zetten we op een stoel zodat deze op Ruben zijn grijphoogte staat. Ruben schuif ik met zijn stoel ernaast. Soms lukt het om zelf een wegdeel uit de bak te pakken, soms doen we dit samen, maar door met zijn stoel zo dichtbij te kunnen heeft hij het idee dat hij zelf de spullen uit de bak haalt.

Na wat spullen en niet te vergeten de auto’s te hebben verzameld, schuif ik Ruben met de stoel onder de tafel. Jeroen heeft ooit op zijn plek een stuk uit de tafel gehaald zodat we een soort buikuitsparing kregen om hem met zijn stoel eronder te schuiven. Voordat we de aangepaste stoel hadden kon Ruben zo toch aan tafel zitten. De vorm van de stoel en de nodige aanpassingen erop als zijpelotten, borstband en voetenplankje zorgen ervoor dat hij goed rechtop blijft zitten en toch lekker vrij kan bewegen. De stoel zorgt ervoor dat Ruben niet bezig hoeft te zijn met het goed blijven zitten, waardoor Ruben zich volledig op het spel met de autootjes kan richten.

Hij kan met 1 hand op de tafel steunen en zijn andere hand in zetten om te spelen. We zetten samen een baan in elkaar. Ik leg steeds een paar bochten bij Ruben die je aan de bovenkant makkelijk kan pakken en Ruben geeft ze aan. Hij kan net bij de knop om het geluid van de baan aan te zetten. De autootjes zet ik op de baan en Ruben probeert ze één voor één een duwtje te geven. Hij bepaalt welk autootje waar gaat, hij bepaalt het spel.

Ruben wijst naar de andere kant van de tafel. De auto’s moeten over de brug heen! Ik rijd hem met zijn stoel naar de andere kant. De grootste lol heeft hij om het verplaatsen! (Wij zijn degenen die Ruben verplaatsen en ervoor zorgen dat hij overal bij kan. Hij probeert nu deuren open te maken vanuit zijn stoel, kan bij het aanrecht, noem maar op.) Weer een stukje verder gaan de auto’s door de wasstraat. Nog maar net ervoor probeert hij al te draaien aan de borstels van de wasstraat.

Het leukste van alles is nog het opruimen. Om dan zelf de baan uit elkaar te trekken. Wanneer ik even niet kijk lukt het hem zelf om aan een bocht te trekken. En daar vliegen de delen op de grond! Hij zit te schudden van het lachen in zijn stoel als ik ze weer op moet rapen en onder de tafel kruip om ze te pakken.

Een aangepaste stoel. Het eerste hulpmiddel wat we aan zouden vragen. Niet zomaar een stoel. Hoe fijn en veilig schoot zitten en in half zit/lig zitten ook was, Ruben was klaar voor een stoel. Niet alleen voor een betere houding, Ruben keek meer de wereld in, kreeg meer interesses en vroeg om meer zelfstandigheid (van altijd veilig, dichtbij papa of mama langzaam naar steeds meer zelf).

Ik bedenk me later dat hij zonder deze aangepaste stoel nooit zo zou kunnen (leren) spelen. We kijken de foto’s en filmpjes later terug en zijn nog verbaasder dan dat ik op het moment zelf was. Wat een ontwikkeling maakt Ruben door! Wat zet hij zijn beide handjes goed in om voor elkaar te krijgen dat hij zelf het autootje de bocht om kan krijgen. Wow!

Inmiddels is Ruben deze stoel letterlijk aan het ‘ontgroeien’ en binnenkort komt er een maat groter. Maar wat heeft deze stoel net als alle andere hulpmiddelen ontwikkeling, plezier, zelfstandigheid, een fijne houding, mee doen, ergens bij kunnen, veilig voelen en zoveel meer gebracht!

P.S.: Laat dit voor alle mensen bij wie een aanvraag voor een hulpmiddel binnen komt voorop staan, dat een hulpmiddel wanneer je er een hebt die goed aansluit op wat je nodig hebt zoveel meer doet…

Bekijk & lees alle columns door columnisten van Stichting Lotje&co.

Ook interessant