3D-Beugels voor jongeren met scoliose
Een Amsterdams bedrijf komt met op maat gemaakte beugels voor een betere behandeling bij chronische scoliose. Begin juni werd aangekondigd dat er een succesvolle testfase is uitgevoerd voor de zogenaamde Bespoke Braces; gepersonaliseerde, 3D-geprinte beugels voor kinderen en jongvolwassenen met scoliose.
Ineffectieve behandelingen verleden tijd
Scoliose is een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Er ontstaat een bocht in de wervelkolom en deze draait om zijn eigen as (Scoliose.nl). Er zijn verschillende behandelingen voor scoliose. Een hiervan is een beugel die vanaf de oksel tot de heup loopt, die een hoge druk uitoefent tegen de ribben en heupen. Deze wordt continue gedragen tot de patiënt is uitgegroeid. Door de starre en beperkende vorm van de beugel, komt het voor dat patiënten de beugel niet continu willen dragen. Dit resulteert in ineffectieve behandelingen, met operaties als gevolg.
Scoliose-beugel die prettig draagt
De Bespoke Braces moeten ervoor zorgen dat het geen last is om een scoliose-beugel te dragen, wat het effect van de behandeling vergroot. Tijdens het Bespoke proces wordt een prototype gemonteerd op elke patiënt. Wanneer deze precies goed zit, wordt dit tot een digitaal bestand gemaakt. Waar nodig, wordt dit bestand verder aangepast zodat de beugel goed past. Vervolgens wordt de beugel geprint met de SLS technologie. Het design van de beugels is puur functioneel; de patronen zorgen ervoor dat de beugel ‘ademt’ en licht van gewicht is. Ook is de beugel, in tegenstelling tot traditionele beugels, mooier om te zien. Het Amsterdamse bedrijf testte in samenwerking met de Standford University de beugel op 22 patiënten, die allen zeer positief waren over het design.
Behandelaren en patiënten zijn enthousiast over deze nieuwe geprinte beugels. Ze zitten lekkerder, zien er mooier uit en worden beter gedragen, waardoor operaties overbodig worden.
Nu is het een kwestie van het overtuigen van verzekeringen over de waarde van deze technologie.