Exposant

Bioprinting: 3D printen van protheses

21 augustus 2014, Supportbeurs

De 3D printer zal binnen een paar jaar zijn intrede doen in elk ziekenhuis en ergotherapiepraktijk. Bioprinting of het 3D printen van biologisch materiaal en protheses, is in opkomst. Onlangs kreeg een patiënt in het Rijnland ziekenhuis in Leiderdorp een schouderprothese die gemaakt was met behulp van een 3D printer.

Nu al protheses met behulp van 3D printen

Deze zomer is voor het eerst in Nederland een schouderprothese geïmplanteerd die gemaakt is met behulp van een 3D printer. Op basis van een nauwkeurige 3D CT scan van de schouder van de patiënt werd een mal gemaakt in Amerika. Deze mal werd gebruikt om de prothese mee te maken, zodat de ‘nieuwe schouder’ zo goed als perfect aansloot bij de anatomie van de patiënt. Dit heeft als voordeel dat de schouder veel soepeler is dan een traditionele kunstschouder en dat deze hierdoor minder slijt en dus langer meegaat.

3D printen van menselijke weefsels

Dit is nog maar het begin van de 3D print revolutie in de zorg. Er zijn experimenten met 3D printen op het gebied van stamcellen, bloedvaten en ander menselijk weefsel. Op dit moment kan een klein stukje weefsel geprint worden dat uit dezelfde soort cellen bestaat. Er zijn echter nog veel obstakels te overwinnen voordat deze 3D weefsels geschikt zullen zijn om te implanteren in echte patiënten. Maar er wordt hard aan gewerkt. Eerder dit jaar is een project gestart genaamd ‘Utrecht Biofabrication Facility’, wat het printen van levende weefsels mogelijk moet maken. Hiervoor werken de Technische Universiteit Eindhoven, de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht samen.

3D printen revolutie in protheses

Een echte revolutie is echter al bezig op het gebied van kunstledematen en protheses. In Amerika is een vrijwillig team e-NABLE er al in geslaagd om een handprothese te printen, die slechts 50 dollar kost. E-Nable had zich als doel gesteld om betaalbare protheses te printen, voor mensen die geen geld hebben. Deze goedkope protheses zijn ook ideaal voor kinderen, omdat zij nog snel groeien en daardoor regelmatig een nieuwe prothese nodig hebben.

E-Nable is onder andere een samenwerking aangegaan met Dr. Albert Chi, een vooraanstaand dokter op het gebied van bionische protheses. Dat zijn protheses die de patiënt zelf kan besturen: als de patiënt alleen al aan een bepaalde beweging denkt, voert de prothese de beweging ook daadwerkelijk uit. Dr. Chi was verbaasd over de kwaliteit en de mogelijkheden van de prothese uit de 3D printer. Het team kondigde aan dat de samenwerking over niet al te lange tijd met een revolutionaire vinding zal komen.

U kunt zich voorstellen wat dit voor mensen zonder een hand zou kunnen betekenen: een betaalbare prothese die je met je gedachten bestuurt!

Ook interessant