Exposant

Doe-het-zelf domoticasystemen

26 mei 2014, Supportbeurs

Op de domoticamarkt zijn heel wat kant-en-klare systemen te vinden om uw huis aan te passen aan uw wensen. U kunt echter ook uw eigen doe-het-zelf-domotica-pakket aanschaffen. Daarmee bouwt uw uw eigen domoticasysteem.

Verschillende domotica-systemen
De systemen die u kant-en-klaar kunt aanschaffen zijn: HomeWizard, HomeSeer, Vera Control (voorheen Mi Casa Verde) en Fibaro Home Center. Deze systemen werken meestal vrij eenvoudig en gebruikersvriendelijk. Ze werken snel en zijn zo opgezet dat u geen ellenlange handboeken hoeft door te ploegen om ze te installeren. Een nadeel van de commerciële domotica-systemen is de aanschafprijs. Voor een starterset betaalt u al snel € 200,- à € 300,-. U heeft dan in principe alleen maar een domotica-gateway, een beginpunt dus. Om echt te kunnen profiteren van het systeem heeft u uitbreidingssets nodig en die kosten uiteraard ook weer geld.

Beperkt tot een domoticasysteem
Een ander nadeel is dat u gebonden bent aan de functionaliteiten die het systeem u biedt. Meestal zijn de door de fabrikant geïmplementeerde toepassingen voldoende, maar als u specifieke wensen heeft, zijn de meeste domoticasystemen niet toereikend om u tegemoet te komen. Wilt u bijvoorbeeld meerdere functies tegelijkertijd invoeren en met elkaar combineren dan is dat binnen de bestaande systemen nauwelijks te realiseren. Wilt u dat als de balkondeur langer dan 5 minuten openstaat en de temperatuur buiten lager is dan de temperatuur in de woonkamer, de thermostaat van de CV-ketel automatisch wordt bijgesteld zodat er niet onnodig verwarmd wordt, dan is dat in kant-en-klare domoticasystemen niet in te voeren.

Do It Yourself – open source-domoticasystemen
Een goed alternatief is dan een open source-domotica-systeem of – als u er de feeling voor heeft – een eigen – op maat – systeem te ontwerpen. Op internet vindt u diverse goede open source-systemen zoals bijvoorbeeld Domoticz, Domotiga of pilight. De software kunt u, zoals alle open source software – gratis downloaden. Het enige dat u dan nog nodig heeft is een besturingssyteem waarop u het domoticapakket laat draaien. Het kan per open source-pakket verschillen wat voor hardware of besturingssysteem wordt ondersteund, maar aan de meest gangbare zoals Windows of Linux, heeft u doorgaans voldoende.

Bron: Androidworld

Ook interessant voor u?
Domotica voor slim (thuis)wonen >
Bekijk verschillende domotica (huisautomatisering) producten >
 

Ook interessant