Exposant

Krappe woningen knelpunt voor gehandicapten

13 april 2014, Supportbeurs

Ook dit jaar heeft het VACpunt Wonen weer een top-5 lijst opgesteld met knelpunten in bestaande woningen. De nummer 1 positie is voor de minimale afmetingen van veel ruimtes.

Kleine ruimtes beperken zelfredzaamheid
Vooral de hal en slaapkamer bieden vaak te weinig plaats en zijn te smal. Het is niet moeilijk voor te stellen dat ruimtes die al te klein zijn voor mensen zonder beperking  extra problemen opleveren voor personen met een handicap. Want waar parkeert u een rollator, rolstoel of tillift? Een woning met te kleine ruimtes staat de zelfredzaamheid van de hulpbehoevende in de weg.

Toegankelijke deuren
De doorgang en toegankelijkheid van deuren staat op nummer 2. Een verkeerde draairichting of plaatsing van deuren belemmeren de meest logische ‘looproutes’ in een woning.  Zo wordt een zelfstandig toiletbezoek voor personen met een handicap ineens een hele uitdaging.

‘Top 5 Knelpunten Woning’ volgens VACpunt Wonen:
 

  1. Afmetingen ruimtes
  2. Toegankelijkheid/doorgang deuren
  3. Indeling woning
  4. Berging en buitenruimte
  5. Installaties in woning

De lijst van het VACpunt Wonen vertoont overeenkomsten met de meldingen die Ieder(in) ontving op haar oproep ‘Goed wonen, wat is daar voor nodig’? Onvoldoende leefruimte, een ondoordacthe indeling en slechte toegankelijkheid kwamen ook daar naar voren.  
 

Minder knelpunten in woning 
Goed nieuws is overigens dat de gevolgen van het Bouwbesluit 2012 in praktijk merkbaar zijn. Het Bouwbesluit verplicht een goede berging of buitenruimte.  Deze ruimtes voeren nu niet langer de lijst aan van grootste ‘Knelpunten Woning’.

Ook interessant voor u?
Mantelzorgwoningen  >
Handige tips voor woningaanpassingen >

Ook interessant