Exposant

Meer tevredenheid bij dragers hoortoestellen

13 juni 2014, Supportbeurs

In Nederland gebruiken naar schatting zo’n 750.000 mensen een hoortoestel en dat is maar de helft van alle slechthorenden. Een deel van hen blijkt niet tevreden over het hoorapparaat. Het is zonde van zulke dure hulpmiddelen als ze ergens in een la liggen te verstoffen, dus is het tijd voor meer aandacht voor hoortoestellen.

Hoortoestellen veel verkocht?
Er zijn in ons land anderhalf miljoen slechthorenden, waarvan naar schatting de helft één of twee hoortoestellen draagt. Zo’n twaalf procent van deze dragers is niet tevreden over het geluid van de toestellen of hoe ze afgesteld staan. Daarnaast is er ook een aanzienlijk deel dat blijkbaar geen hoortoestel wil of kan dragen. Toch gaan er zo’n 200.000 apparaten per jaar over de toonbank.

Niet altijd tijd voor individuele instelling
De nieuwe apparaten zijn niet meer dezelfde als vroeger. In de afgelopen jaren zijn de hoortoestellen halve computers geworden. De verfijning van het geluid van de toestellen is vergroot door allerlei instellingsmogelijkheden. Niet altijd heeft een audicien de tijd om het toestel precies aan te passen aan de wensen en behoeften van de drager. Deels omdat de verzekeraar bepaalt welke toestellen er vergoed worden en deels omdat soms de tijd ontbreekt om het toestel na aanschaf heel specifiek in te stellen.

Onafhankelijke second opinion voor hoortoestellen
De audicien heeft voor ontevreden klanten weliswaar een zogenaamde second opinion mogelijkheid, maar dit is niet onafhankelijk. Second Opinion Hoortoestellen is sinds vorig jaar actief om mensen te helpen om hun hoortoestellen te optimaliseren. Bij hen kan een drager van een hoortoestel het apparaat laten instellen naar zijn of haar wensen en behoeften. Ook adviseren zij voor aanschaf welke hoortoestellen het beste zijn voor een specifiek persoon. De klant kan het toestel zelfs een paar weken op proef meekrijgen om te testen. Omdat Second Opinion Hoortoestellen zelf geen hoortoestellen verkoopt is het advies volkomen onafhankelijk.

Met hoortoestellen pronken
Er zijn natuurlijk mensen die niet aan een hoortoestel willen, omdat ze zich ervoor schamen. Bij weinig gehoorverlies zijn er tegenwoordig al minuscule toestelletjes te krijgen, die in de oren passen en niet echt zichtbaar zijn. Bij meer gehoorverlies is dat echter niet mogelijk. Er zijn al speciale versieringen op de markt, die gehoorapparaten minder opvallend maken of juist omtoveren tot een echt sieraad!

Ook interessant