Exposant

Meevaller 1 miljard euro op zorg

17 april 2014, Supportbeurs

In de zorg is dit jaar een meevaller van 1 miljard euro te verwachten. Dat bevestigen bronnen rondom het zorgoverleg. De meevaller komt door goedkoper medicijngebruik en goedkopere behandelingen in ziekenhuizen. Een deel van het geld wordt ingezet voor de bezuinigingen op de langdurige zorg de komende jaren. In 2015 is daar 360 miljoen euro voor beschikbaar. In de jaren erna loopt dit terug tot 200 miljoen euro per jaar.

Onderhandelingen
Op het Ministerie van Volksgezondheid zijn zorgwoordvoerders van VVD , PvdA, D66 ChristenUnie en SGP  aangeschoven aan de onderhandelingstafel. Er wordt gesproken over het goedkoper inkopen van zorg voor zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars krijgen meer ruimte om patiënten voor te schrijven waar ze zich kunnen laten behandelen.

Het aanpassen van de regels rondom vergoedingen door zorgverzekeraars is ook een agendapunt. De VVD wil dat de zorgverzekeraars niet langer verplicht zijn een behandeling voor 80% te vergoeden als deze elders veel goedkoper en net zo goed had gekund.

Volgende week wordt het overleg voortgezet en praat te Tweede Kamer over de langdurige zorg en het extra geld.

Ook interessant