Exposant

NeuroProthese project door Hersencentrum UMC

13 juli 2014, Supportbeurs

In het Hersencentrum van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is eind 2013 het Utrecht NeuroProthese project van start gegaan. Dit onderzoeksproject heeft als doel om de bruikbaarheid te onderzoeken van een nieuwe manier van communiceren voor mensen met het Locked-In Syndroom. De komende 5 jaar wordt bij 5 mensen met het Locked-In Syndroom een Brein-Computer Interface geïmplanteerd en wordt elk van deze mensen gedurende 1 jaar gevolgd door de onderzoekers.

Mensen met een ernstige verlamming of het locked-in syndroom (LIS) zijn voor hun communicatie vaak volledig afhankelijk van een verzorg(st)er of familielid. Vaak worden gesloten ja/nee vragen gebruikt. Hierdoor is het voor mensen met LIS niet mogelijk om zelf een gesprek te starten.
In het UMC Utrecht Hersencentrum is, onder leiding van Prof. Dr. Nick Ramsey, een project gestart om te onderzoeken of mensen met LIS kunnen communiceren via een computer.

De Utrecht NeuroProthese, of UNP, is een apparaat dat bepaalde onderdelen van de hersengolven om kan zetten in een klik-commando. De UNP is gebaseerd op het principe dat mensen in staat zijn om vrijwillig en bewust de hersengolven te beïnvloeden, bijvoorbeeld door terug te tellen, of door in gedachten een hand te bewegen. Beide gedachten veroorzaken kleine veranderingen in de hersenactiviteit, op bepaalde plaatsen in de hersenen. Deze veranderingen in hersenactiviteit kunnen worden gemeten via een aantal kleine platina schijfjes (elektroden) die onder de schedel, op de hersenen worden geplaatst. Het signaal van deze elektroden wordt via dunne onderhuidse draden naar een kleine versterker geleid die onder de huid, op de borstspier, wordt aangebracht. Deze versterker detecteert vervolgens de relevante informatie uit de hersensignalen en stuurt deze informatie via een draadloze verbinding naar een computer in de buitenwereld. Daar worden de signalen omgezet in klik-commando’s die kunnen worden gebruikt om communicatiehulpmiddelen te bedienen die normaal gesproken met een schakelaar worden bestuurd. Met deze middelen verwachten wij dat mensen met LIS, via de gedachten en de hersengolven, zelfstandig kunnen communiceren.

De UNP studie is een zogenaamde ‘pilot studie’, wat inhoudt dat de deelnemers, door het uitvoeren van regelmatige tests, meehelpen om de UNP zo optimaal mogelijk te laten functioneren. Het onderzoeksteam is voor dit project op zoek naar geschikte kandidaten. Er zijn enkele criteria waaraan voldaan moet worden. Kandidaten zijn tussen de 18 en 75 jaar, hebben een stabiele Locked-In of vergelijkbare status, kunnen nog communiceren door bv. oogknippers en zijn niet verstandelijk beperkt. Meer informatie over de studie en deelname vindt u op de website van Neuroprothese.nl.

Ook interessant