Exposant

Offroad rolstoel met zonnepaneel op Texelse strand

27 juni 2013, Supportbeurs

Het strand van Texel wordt avontuurlijker en beter toegankelijk voor gehandicapten. Dit dankzij de Cadweazle, een offroad rolstoel, die men zelfstandig kan gebruiken. Deze stoere strandmobiel beschikt over een zonnepaneel, een primeur voor Nederland.

Een wandeling of rit over het strand is een belevenis. Texel, met 30 km strand, heeft hiervoor alle ruimte. Mensen met een lichamelijke beperking konden er al met ‘gewone’ terreinrolstoelen terecht. Voortduwen is straks niet meer nodig: de Cadweazle heeft een stille en sterke elektromotor, waarmee de gebruiker zich moeiteloos een weg baant.
Bron foto: VVV Texel.

Als eerste in Nederland krijgt Texel een exemplaar met zonnepaneel. De ‘solar scooter’ past perfect bij het Waddeneiland, gezien het duurzame karakter en het grote aantal zonuren. Met de opgewekte stroom worden de twee accu’s bijgeladen. Op zonnige dagen kan dit wel acht uur extra rijtijd opleveren. Het zonnepanelen dak fungeert bovendien als een soort parasol.

Het balletje voor de aanschaf van een Cadweazle is gaan rollen door een gehandicapte vakantiegangster, Marian Verhagen uit Tilburg. Zij komt al vele jaren voor vakantie naar Texel.
,,In mijn elektrische rolstoel werd ik altijd door mijn man het strand opgetrokken, maar die jonge vent van toen is nu ook twintig jaar ouder. Daarom heb ik voorgesteld om die nieuwe strandrolstoel aan te schaffen. Je bent dan niet meer afhankelijk en kun je gaan en staan waar je zelf wilt. Dat geeft de mindervalide vakantieganger een enorm gevoel van vrijheid!’’

Op Texel hebben de huidige ‘gewone’ terreinrolstoelen de afgelopen 15 jaar hun dienst bewezen. Een deel van deze rolstoelen, voorzien van brede luchtbanden, wordt gereviseerd en blijft inzetbaar. Een ander deel wordt vervangen. Het is de bedoeling dat in het voorjaar van 2013 vier Cadweazles met zonnepaneel op Texel beschikbaar zijn.
Behalve bij Paal 17 komen ze op de strandslagen Paal 9, Paal 28 en Paal 33.

Ook interessant