Studenten en docenten bedenken handige apps voor de zorg
Medische apparaten zijn vaak erg duur; te duur voor sommige instellingen, zorgprofessionals en cliënten. Relatief goedkope handige apps voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten kunnen soms uitkomst bieden. Een goed voorbeeld is de Jointflow, verzonnen door Johannes Gijsbers en Maarten Prins, als student en docent verbonden aan Hogeschool Utrecht.
Te dure apparatuur voor fysiotherapeut
Jaarlijks worden meer dan een miljoen mensen aan hun knie geopereerd. De fysiotherapeut moet voor een vlotte revalidatie weten hoeveel graden de knie nog kan buigen. Daar is nauwkeurige meetapparatuur voor, maar die kost 100.000 euro. Dit is een forse investering die voor zelfstandige fysiotherapeuten vaak niet eens te bekostigen is. Dus op dit moment maken veel fysiotherapeuten een schatting met het blote oog. Zo kan de fysiotherapeut eigenlijk niet nauwkeurig zien of de patiënt vooruitgang boekt of niet.
Handige apps zijn goedkoper
Jointflow is een idee voor één van die handige apps, die de fysiotherapeut zouden kunnen helpen. Met deze app kan de fysiotherapeut meten hoe de patiënt beweegt, bijvoorbeeld tijdens het buigen van een knie. De patiënt krijgt speciale stickers op lichaamsdelen geplakt en loopt een stukje op een loopband. De fysiotherapeut filmt de beweging met een mobiele telefoon. De app vergelijkt dan de uitslag met die van een ‘gezonde’ persoon, maar kan het resultaat zelfs vergelijken met die van de vorige meting van deze patiënt. Zo kan de fysiotherapeut nauwkeurig bijhouden wat de vooruitgang is van de patiënt en de revalidatie hierop aanpassen.
Winnaar beste innovatieve idee voor de zorg
Jointflow won eind april de HU Ureka Mega Challenge Award als ‘Beste innovatieve idee voor de gezondheidszorg’. De award gaat gepaard met een geldprijs van 20.000 euro en een coachingstraject. Dit moet mogelijk maken dat deze Jointflow app binnen het jaar op de Nederlandse markt verkrijgbaar is.
De andere twee handige apps die meestreden voor de prijs waren de ODIM app ‘TransMotion’ en de ‘Priority Pager’. TransMotion is een app voor Cesar therapie, die zowel de cliënt buiten de sessies als de therapeut ondersteunt bij het maken van keuzes. Met behulp van vragen, interactie en spelletjes worden patiënten gestimuleerd om meer verantwoording te nemen over hun eigen gezondheid en wordt veranderen van beweeggedrag leuker en uitdagender. De Priority Pager registreert waarom bedlegerige patiënten een verpleegkundige roepen, zodat die makkelijker kan besluiten welke patiënt het meest dringend hulp nodig heeft.
Het is de bedoeling is dat alle drie deze handige apps verder doorontwikkeld worden en op de markt komen.