Exposant

Support Innovatieprijs: Publiek kan stemmen op favoriet idee, product of concept

2 juni 2013, Supportbeurs

De 15 genomineerden voor de Support Innovatieprijs zijn bekend. Het publiek kan nog tot zondag 6 mei stemmen op zijn of haar favoriete product via www.supportinnovatieprijs.nl. Het gaat om nieuwe ideeën, concepten of producten die het dagelijks leven met een functiebeperking gemakkelijker en toegankelijker maken. De prijs is te winnen in drie categorieën namelijk het beste idee, beste product en de beste starter. De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 9 mei tijdens de beurs Support in Jaarbeurs Utrecht en de prijs wordt uitgereikt door cabaretière Funda Müjde.

Genomineerden categorie Ideeprijs

Mealhelp
Een placemat met extra grip, voorzien van een houder voor een bord en één voor een drinkbeker. Doelgroepen zijn ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. De Mealhelp helpt voorkomen dat het eten en drinken omvalt of verschuift.

EmotieMeetSysteem
Het EmotieMeetSysteem is een domoticasysteem dat in staat is om opkomende onrust bij mensen met een verstandelijke beperking te detecteren en te beïnvloeden. Bekijk het YouTube filmpje van het systeem op

Icehandbike
Het is een handbike voor op het ijs. Het gaat om een standaard vastframe handbike, waarbij het standaard voorwiel is vervangen door een voorwiel met een band met spikes. Het voorwiel is het trekkende, sturende en remmende gedeelte van de fiets. Aan de achterzijde heeft de handbike een constructie met schaatsen.

Beensteunen voor (ice)handbike
Bij langere afstand met lage vastframe handbikes gaan benen vaak teveel doorhangen. Dit kan moeheidsverschijnselen en pijnklachten in benen en onderrug kan geven. De nieuwe beensteunen ondersteunen de knieholtes.

Autostop voor rollators
Een belangrijk risico bij gebruik van een rollator is de ongecontroleerde toename van de snelheid op het moment dat de gebruiker met de rollator een helling afloopt. AutoStop zorgt ervoor dat de snelheid van de rollator niet ongecontroleerd toeneemt.

Genomineerden categorie Productprijs

Re-control app voor iPad
Met de app Re-Control bedient de gebruiker deuren, ramen, gordijnen, verlichting, liften, verstelbare bedden, telefoon en televisie via de iPad. Bekijk het filmpje over de Re-control app op

Voorleesapparaat Optelec Clearreader
Eenvoudig te bedienen voorleesapparaat met veelzijdige functies. De ClearReader maakt een foto van de tekst, scant deze en leest de tekst binnen enkele seconden voor.

Rollator en rolstoel Rollz Motion
Vaak bezitten mensen die minder mobiel zijn een rollator én een rolstoel. De Rollz Motion is een rollator die eenvoudig transformeert in een rolstoel (en weer terug). Bekijk het filmpje om te zien hoe het werkt op

Dynamische armondersteuning Darwing
Darwing is een dynamische armondersteuning voor mensen met minimale spierkracht in hun armen. Het product combineert de voordelen van eerdere typen armondersteuning met zelfstandig aan te passen zwaartekrachtcompensatie. Kijk hoe het werkt via

Blocker remsysteem
Een rem op een rolstoel die automatisch blokkeert wanneer de inzittende opstaat; dat is het Blocker Remsysteem. Het systeem is speciaal ontwikkelt om meer vrijheid te bieden aan mensen die zelfstandig op kunnen staan uit hun rolstoel, maar daarbij nog wel eens vergeten deze op de rem te zetten.

Genomineerden categorie Startersprijs

Layer zonder drempels applicatie
Dit is een mobiele applicatie die toegang geeft tot de database NaviDisa: Navigation for Disabled people. Binnen deze database worden Points Of Interest verzameld, die specifiek voor mensen met een beperking interessant zijn. Te denken valt aan de dichtstbijzijnde locatie van een aangepaste toilet, maar ook locaties van toneelscholen voor mensen met een verstandelijke beperking of dansscholen voor rolstoeldansen.

Carebro breinaansturing
Met Carebro kunnen mensen met ernstige lichamelijke beperkingen met hun brein direct huishoudelijke apparaten of de computer bedienen. Carebro pikt hersengolven op, beoordeelt deze en zet ze om in een signaal naar het betreffende apparaat. Bekijk een filmpje over Carebro op

De ledwalk
Dit is een vloerverlichting die in het donker geheel automatisch inschakelt bij beweging. Het is een handzaam apparaat dat onder nagenoeg elk bed of elke kast past, zodat het beweging bij nachtelijk opstaan detecteert.

Bedieningsstok met handbeugel
Een bedieningsstok, waarmee mensen met een beperking touchscreens kunnen bedienen. De bedieningsstok kan aangepast worden aan de wensen en mogelijkheden van de gebruiker.

Beeldhorloge
Het Beeldhorloge werkt met zelfgekozen beelden, bestaande uit pictogrammen, foto’s of tekst. Op van tevoren ingestelde momenten gaat het horloge piepen en/of trillen en wordt het beeld getoond van een activiteit. Het kan handig zijn voor mensen die niet kunnen klokkijken maar ook wanneer iemand behoefte heeft aan extra structuur, zoals mensen met een verstandelijke beperking, autisme of beginnende dementie.

De prijsuitreiking vindt plaats op woensdag 9 mei van 14.45 uur tot 15.15 uur tijdens Support 2012 in Jaarbeurs Utrecht. Meer informatie over Support is te vinden via www.supportexpo.nl. Tweet mee via #support12.

Samenwerking
De Support Innovatieprijs is een samenwerking tussen Vilans kenniscentrum langdurende zorg, Firevaned branchevereniging voor hulpmiddelen en VNU Exhibitions Europe, beursorganisator van Support. De organisatie van de Support Innovatieprijs is mede mogelijk door een bijdrage van het Revalidatiefonds en Fonds Nuts Ohra.

Over Suppport 2012
Support 2012, van 9 tot en met 12 mei in jaarbeurs Utrecht, is het grootste evenement in de Benelux voor iedereen met een fysieke beperking, hun omgeving en mensen die beroepshalve te maken hebben met de beperkingen die fysieke handicaps kunnen opleggen. Exposanten presenteren op de beurs de nieuwste trends en technieken. Enkele ingrediënten van Support 2012 zijn het vakantiepaviljoen, een visagiestudio, een juridisch steunpunt, rolstoelbehendigheid, een parcours met aangepaste auto’s, het kinderplein, een workshopplein en de uitreiking van de Support innovatieprijs.

Ook interessant