Exposant

Toepassing domotica vraagt om input zorgprofessional

27 maart 2015, Supportbeurs

De zorgsector staat onder druk. Het wordt moeilijker langdurige, goede zorg te garanderen. Nieuwe technologieën, de zogeheten domotica, kunnen een rol spelen bij het ondervangen van dit probleem. Maar is dit ook echt zo? En wat zijn de mogelijke aandachtspunten bij de toepassing van ‘huisautomatisering’?

Domotica: wat is het?

‘Domotica’ staat voor huisautomatisering. Het op afstand aan- of uitschakelen van de televisie is een zeer simpel voorbeeld. In de volle betekenis van het woord slaat domotica echter op ‘de integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven (bron: Wikipedia). Domotica gaat dus verder dan alleen het integreren van techniek ín de woning; het betreft ook services die van buitenaf worden geleverd.

Onder domotica vallen ook toezichthoudende toepassingen; denk hierbij aan bewegingsmelders, uitluistersystemen, camerabewaking en detectiechips. Deze toepassingen kunnen een deel van de onder druk staande zorg invullen. Daarnaast geeft deze ontwikkelingen cliënten de mogelijkheid zelfstandiger te (blijven) functioneren. Toch is hiermee niet alles gezegd over domotica. Want biedt huisautomatisering wel écht de veronderstelde veiligheid? En hoe zit het met de privacy?

Zelfredzaam en onafhankelijk

Het staat als een paal boven water dat mensen met een beperking door slimme techniek beter in staat zijn om zelfredzamer en onafhankelijker te leven. Ook zorgt huisautomatisering voor veiligheid; denk hierbij aan een brandalarm dat is doorgeschakeld naar buiten, naar de brandweer of buurtgenoten.

Domotica ontwikkelt zich momenteel razendsnel: Philips en Accenture hebben inmiddels een systeem gebouwd waarmee mensen via hersengolven, spraak en ogen apparaten bedienen. Bob Koppes van Accenture zegt hierover: “Het revolutionaire zit hem niet zozeer in het aansturen met hersenimpulsen. Daar is al eerste generatie apparatuur van. Het bijzondere is dat je aan deze toepassing in principe alles kunt hangen wat je maar wilt” (bron: Skipr.nl). Het genoemde systeem is in eerste instantie ontworpen voor thuisgebruik. De ontwerpers verwachten echter dat het in de toekomst ook in het intramurale zorgaanbod wordt toegepast.

Ethische discussie over domotica

Zorgethicus Alistair Niemeijer onderzocht het gebruik van (toezichthoudende) woonzorgtechnologieën (bron: vgn.nl). Hij ontdekte dat er nog geen richtlijnen zijn voor het gebruik van domotica in de zorg en dat er over de toepassing nog een ethisch debat gevoerd moet worden. Niemeijer pleit ervoor dat zorgprofessionals al meedenken over domoticatoepassingen voordat ze worden geïmplementeerd. Alleen zo kunnen ethische kwesties in de productontwikkeling worden meegenomen. Dat moet de situatie voorkomen zoals die nu lijkt te bestaan; hierin passen zorgverleners sommige vormen van domotica frequent toe, terwijl ze andere vormen juist uit de weg gaan vanwege vermeende veiligheids- en privacyrisico’s.

De werking van het systeem van Philips en Accenture is bewezen, maar nog niet klaar om in de markt gezet te worden. Philips en Accenture hopen dat vroege publiciteit de benodigde feedback oplevert en eventueel nieuwe samenwerkingspartners. Voor zorgaanbieders, en wellicht ook zorgverzekeraars, is dit dé fase om te gaan participeren. Als de ‘neurodisplay’ dan uiteindelijk op de markt komt, kan daarin alle feedback, de ethische discussie etc. worden verwerkt tot een domoticaproduct dat in alle opzichten werkt.

Ook interessant voor u?
Wereldwijde zorgprimeur voor Amsterdam >
Domotica voor slim (thuis)wonen >

Ook interessant