Exposant

Voor iedereen de juiste stoel

2 juni 2014, Supportbeurs

Voor iedereen met een functiebeperking is het belangrijk de juiste stoel te hebben. Zelfredzaamheid en zelfstandigheid zijn zaken die met de goede stoel sterk vergroot worden. Met name het doel dat de stoel dient, moet goed aansluiten bij de keuze die u maakt.

Kinderstoel
Voor veel kinderen met een handicap is een goede zitondersteuning essentieel. Zeker met het oog op de ontwikkeling en de zelfredzaamheid van het kind zijn een perfecte maatvoering, verantwoorde zithouding en plezierig zitcomfort van groot belang. Daarom is een op het kind aangepaste stoel belangrijk. Veel stoelen hebben een hoog/laag-zitvoorziening. Bij de stoelen zijn accessoires verkrijgbaar zoals hoofdsteun, abductieblok, voetenplank, diverse fixaties en werkblad.

Belangrijk om op te letten:

 • Is de stoel instelbaar op maat en ondersteuningsbehoefte van het kind?
 • Zijn rughoek, zithoek, zitdiepte, zit- en rugbreedte en dergelijke individueel en traploos verstelbaar?
 • Moet de stoel op een onderstel kunnen worden geplaatst voor bijvoorbeeld een wandeling?
 • Is de stoel ingesteld op een meegroeifunctie?
   

Trippelstoel
Een trippelstoel is een aan uw lichaam aangepaste werkstoel. U kunt hiermee door het huis trippelen (vandaar de naam!) door u met een of twee benen af te zetten. Zittend in de trippelstoel bent u dus gewoon mobiel. Doordat de zitting kantelbaar is staat u makkelijker op. U gebruikt de stoel in de keuken, aan tafel, achter uw computer en om van ‘a naar b’ te trippelen. De stoel is in de hoogte verstelbaar zodat u makkelijker iets uit een keukenkastje pakt of zittend kunt strijken. Ook kunt u met de trippelstoel weer helemaal aan het arbeidsproces deelnemen.

Belangrijk om op te letten:

 • Is de stoel elektrisch in hoogte verstelbaar?
 • Als de stoel op de rem staat, kan de zitting dan 360 graden draaien?
 • Is het onderstel breed genoeg met voldoende ‘trippelruimte’?
 • Beschikt de stoel over soepel rijdende zwenkwielen?
 • Is de stoel bedoeld voor in de thuissituatie of op het werk?
   

Aangepaste stoelen
Naast de kinderstoel en de trippelstoel is er een groot aanbod van aangepaste stoelen op de markt die het makkelijker maken om mobiel en zelfredzaam te blijven met een lichamelijke beperking. Bij de aangepaste stoelen, met of zonder sta-op-functie, is het belangrijk om alles dat bijdraagt aan het individuele zit- en ligcomfort mee te nemen in de beoordeling. Laat u goed adviseren en maak uw individuele behoeften duidelijk kenbaar.

Belangrijk om op te letten:

 • Is de stoel helemaal op maat gemaakt naar uw wensen?
 • Beschikt de stoel over ergonomisch verantwoorde verstelbewegingen?
   

Wetten en regelgeving
De meeste aangepaste stoelen vallen onder de ‘Regeling Zorgverzekering’. U kunt de stoel op medische indicatie van uw huisarts of specialist in bruikleen krijgen via uw zorgverzekeraar.

Ook interessant