Exposant

Wereldwijde zorgprimeur voor Amsterdam

12 mei 2014, Supportbeurs

De ultieme droom voor iedereen die af ent oe een handje hulp nodig heeft: Zorg on demand. Met een druk op de knop zorg bestellen alsof je een pizza bestelt. In Amsterdam kan het nu dankzij een uniek systeem waarmee ouderen zelf de zorg kunnen bestellen die ze nodig hebben.

Uniek zorgsysteem
Het concept heet ‘Zorg on demand’ en is ontwikkeld door vijf innovatieve Amsterdamse bedrijven. Met dit nieuwe idee in de zorgverlening heeft Amsterdam een zorgsysteem in handen dat uniek is in de wereld. De achterliggende gedachte is even simpel als doeltreffend: laat hulpbehoevende ouderen zelf bepalen wanneer ze welke zorg willen krijgen. Zorg on demand garandeert na de druk op de zorgknop binnen een half uur de hulp van een zorgverlener.

Hulp op afroep
Hulp vragen en krijgen is een steeds groter probleem voor ouderen die langer in hun eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Dat heeft niet alleen te maken met de bezuinigingen die de zorg treffen, maar ook met het gegeven dat mensen langer mobiel en zelfredzaam willen blijven. Als je af en toe zorg en ondersteuning nodig hebt, kunnen familie en buren vaak bijspringen. Maar ze zijn niet altijd op afroep beschikbaar voor urgente situaties. ‘Zorg on demand’ is dan het ei van Columbus.

Met een druk op de zorgknop
Zorg on demand wordt momenteel  als pilot geboden door het Amsterdamse zorgnetwerk Mantelaar. Aangesloten cliënten drukken op de knop als ze hulp nodig hebben. Dat kan variëren van het vervangen van een lamp tot het helpen met toiletbezoek en het doen van boodschappen. Voor de aangeboden ondersteuning werkt Zorg on demand met geneeskundestudenten. De reden daarvoor is dat zij de juiste zorgzame instelling hebben en bovendien goed kunnen inschatten of een bepaalde situatie andere medische zorg vereist.

Testfase
De Zorg on demand studenten worden niet zomaar in het diepe gegooid. Na een uitgebreide screening volgt een intensieve opleiding die verzorgd wordt door het zorgnetwerk. Het innovatieve zorg idee is vooralsnog in de testfase. De pilot loopt nog tot de zomer van 2014. Daarna wordt er gekeken naar de mogelijkheden om het Zorg on demand concept vaste voet aan de grond te laten krijgen in Amsterdam en eventueel uit te breiden naar andere steden.

Ook interessant voor u?
Draagbare technologie voor mensen met een beperking >
Domotica voor (slim) thuiswonen >

 

Ook interessant