Exposant

Zicht op kwaliteit in zorg

22 april 2014, Supportbeurs

Meer transparantie en helderheid scheppen in de kwaliteit van zorg. Dat is de opdracht waarmee het nieuwe Zorginstituut Nederland (ZiNL) begin april aan de slag is gegaan. ZiNL vervangt het College voor Zorgverzekeringen en krijgt daarbij de extra taak de kwaliteit van de zorg inzichtelijk te maken.

Minder regeldruk in de zorg
Op 1 april gaf minister Schippers het startsein voor het Zorginstituut Nederland in Amersfoort. Ze maakte daarbij duidelijk dat patiënten, zorgverleners en zorgverzekeraars het recht hebben om te weten waar de beste zorg te vinden is en wie die biedt. Bovendien is het de bedoeling dat het ZiNL de regeldruk vermindert bij de diverse betrokkenen in de zorg. “Het is tijd voor een grote schoonmaak,” aldus de minister.

Duidelijke zorgstandaarden
Het ZiNL gaat samen met zorgprofessionals, patiënten en zorgverzekeraars duidelijke meetinstrumenten en zorgstandaarden voor de kwaliteit van zorg ontwikkelen. Dat moet een einde maken aan het oerwoud van keurmerken, registraties, accreditaties en indicatoren waar de zorg momenteel onder gebukt gaat. Het voormalige College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft sinds 1 april 2014 niet alleen een nieuwe naam, maar ook de extra taak om de kwaliteit van de zorg voor iedereen transparant maken.

Kwaliteitsinstituut
Met de oprichting van het Zorginstituut Nederland is een proces afgerond dat 5 jaar geleden startte. Onderdeel van het ZiNL is ook het zogenaamde Kwaliteitsinstituut. Dit Kwaliteitsinstituut gaat betrouwbare, inzichtelijke en vergelijkbare informatie over de zorg in kaart brengen en publiceren. Zorgverzekeraars kunnen vanaf nu veel eenvoudiger op prijs én kwaliteit selecteren bij het inkopen van zorg voor de consument. Die consument krijgt het op zijn beurt   makkelijker om te kiezen voor de zorgaanbieder die de beste kwaliteit biedt. Het Kwaliteitsinstituut gaat te werk volgens het principe ‘lean and mean’ ofwel: het wordt een slank en flexibel onderdeel van Zorginstituut Nederland.

Ook interessant