3 handige kooktips voor als je een beperking hebt

Tips & tricks | 7186 keer bekeken
3 handige kooktips voor als je een beperking hebt

Kun je door je handicap niet makkelijk koken? Voel je je daardoor wel eens onzeker en gefrustreerd over je kookkunsten? Denk dan nog maar eens goed na, want (bijna) iedereen kan koken, ook jij. Met onderstaande 3 tips wordt jouw keuken misschien wel de fijnste plek van het huis.

1. Let op je keukeninrichting

Allereerst is het belangrijk om bij de inrichting van de keuken rekening te houden met je beperking. Kies bijvoorbeeld voor TL-verlichting, een kraan met één hendel, een verhoogd of verlaagd aanrecht en volledig uitschuifbare lades en (koel)kast. Je kunt ook kiezen voor carrousel-opbergsystemen of –kasten, omdat deze draaien kun je zo makkelijker bij al je spullen. Bent u rolstoel gebonden, zorg dan voor een draairadius van minimaal 1,5 meter en lage keukenkastjes. Ook een tegelvloer of linoleum biedt voor dan uitkomst, aangezien je over deze vloeren gemakkelijker kunt rijden. Zo kun je weer optimaal gebruik maken van je hele keuken.

2. Ga voor de driehoekstrategie

Wel eens gehoord van de ‘driehoekstrategie’ in de keuken? Door middel van deze strategie creëer je een zo efficiënt mogelijke manier van koken. Je legt dan vóór het koken al alle ingrediënten en keukengereedschappen klaar op het aanrecht of een tafel. Het aanrecht of de tafel vormen nu de eerste punt van je driehoek. Hier doe je al het voorbereidend werk, zoals het snijden van de ingrediënten. Vervolgens ga je verder naar de gootsteen, de tweede punt van je driehoek. Hier was je alle ingrediënten die je hebt klaargemaakt. Uiteindelijk beland je bij de derde en laatste punt van de driehoek: de kookplaat of het fornuis. Zo houd je het hele kookproces lekker overzichtelijk. De meeste chef-koks schijnen deze strategie ook toe te passen!

3. Gebruik slimme trucjes

Er zijn nog allerlei kleine trucjes en hulpmiddelen die het koken makkelijker maken. Zo gebruiken veel visueel gehandicapten en slechtzienden vergrotingsapparaten, contrasterende kleuren en gekleurde plakkers in de keuken. Verder is een keukentrolley of een roltafel een handig hulpmiddel om zwaardere keukenspullen als potten en borden te verplaatsen. Tenslotte is er ontzettend veel aangepast keukengereedschap voor visueel en lichamelijk gehandicapten verkrijgbaar, zoals speciale ergonomische snijplanken en keukenemmers met een ingebouwde wringer. De mogelijkheden lijken eindeloos… En gelukkig komen de meeste hulpmiddelen in aanmerking voor een vergoeding van de zorgverzekering!

Kook jij graag in jouw keuken? Vertel het in een reactie en deel jouw tips!

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 25.08.2016 - 10:07 uur | Support Beurs.nl

  Heeft u een aanvullende zorgverzekering, dan kunt u mogelijk via uw zorgverzekeraar via een kortingsregeling korting krijgen op de aanschaf van ADL-hulpmiddelen, waaronder keukenhulpmiddelen. Heeft u bijvoorbeeld een aanvullende zorgverzekering bij Avéro Achmea, dan krijgt u op vertoon van uw zorgpas 20% korting bij Vegro en Medipoint.

  Daarnaast krijgt u in 2016 bijvoorbeeld bij Avéro Achmea en Zilveren Kruis, indien u een aanvullend pakket heeft afgesloten, een vergoeding van maximaal 100,- euro per kalenderjaar.

  Informeer goed bij u zorgverzekeraar voor welke kortingen en/of vergoedingen u in aanmerking komt.

 • Rianne Westerhof
  23.08.2016 - 08:52 uur | Rianne Westerhof

  Ik heb al een volledig aangepaste keuken (via de gemeente) en alle mogelijke hulpmiddelen, maar ik had er nog nooit van gehoord dat er vergoedingsmogelijkheden zouden zijn via de zorgverzekeraar. Een rollator wordt niet eens meer vergoed en kleine keukenhulpmiddelen wel? Kunt een voorbeeld noemen van wat er dan vergoed zou kunnen worden?

 • 22.08.2016 - 12:35 uur | Support Beurs.nl

  Voor aanschaf van het betreffende keukenhulpmiddel:

  • Neem contact op met een ergotherapeut en laat u adviseren welke hulpmiddelen het beste voor u zouden werken
  •Zijn deze hulpmiddelen langdurig nodig? Neem in ieder geval contact op met uw zorgverzekeraar in verband met eventuele vergoedingen.
  •Is het nodig om een keuken grondiger aan te passen voor zelfstandig gebruik, neem dan contact op met het WMO loket in eigen woonplaats.

 • Rianne Westerhof
  19.08.2016 - 18:43 uur | Rianne Westerhof

  Hulpmiddelen voor in de keuken worden die vergoed door de zorgverzekeraar? Daar heb ik nog nooit van gehoord en ik dacht toch aardig op de hoogte te zijn. Hoe gaat dat dan in zijn werk?

 • Siemon Vroom
  04.04.2016 - 18:55 uur | Siemon Vroom

  Ik ben een lotgenoot, heb een beroerte gehad en ben daar helaas halfverlamd uitgekomen. Moet je eens koken met één hand! Ik googlede mij suf naar goede hulpmiddelen die echt werkten voor éénhandigen. Ik heb wat mislukkingen gehad die in de praktijk van alledag niet werkten. Na een paar jaar heb ik mij beroep er van gemaakt en nu heb ik een hulpmiddelen-webshop Weerhandig.nl. Daar op heb ik heb ook goede kooktips die niets kosten en het je leven aangenamer maken. Weet je pannen hebt die je met één hand af kan gieten?

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk