7 Tips voor keukentafelgesprek

Tips & tricks | 7198 keer bekeken
7 Tips voor keukentafelgesprek

Als je zorg nodig hebt, krijg je sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te maken met het zogeheten keukentafelgesprek, een gesprek dat dient om jouw zorgbehoefte te inventariseren. Op basis van dit gesprek bepaalt de gemeente welke zorg je krijgt. Met de tips uit dit artikel haal je het beste uit dit belangrijke gesprek.

Tijdens het keukentafelgesprek bespreek je als zorgvrager met de gemeente hoeveel en welke zorg jij nodig hebt. Omdat de uitkomst van het gesprek bepalend is voor welke zorg je krijgt, is een goede voorbereiding essentieel. Hoe duidelijker jij jouw zorgbehoefte uiteen zet, hoe groter de kans dat jij de ondersteuning krijgt die je nodig hebt.
Uiteraard is het geen goed idee om jouw zorgbehoefte groter te maken dan nodig. Het is echter ook niet verstandig om je behoeften te bagatelliseren door je zelfstandiger voor te doen dan je bent. Doorloop in gedachten een dag en geef aan op welke momenten er zorg of aandacht van een derde nodig is. Heb je wisselende dagen: omschrijf dan een ‘goede’ dag en een ‘slechte’ dag.

Tip 1: Persoonlijk plan

Zorg ervoor dat je weet wat het keukentafelgesprek precies inhoudt: vraag jouw gemeente van tevoren om uitleg hierover. Als je hiertoe in staat bent, is het aan te raden om voor het gesprek jouw eigen persoonlijke plan te maken, eventueel in samenwerking met een onafhankelijke cliëntondersteuner. In dit plan leg je vast wat je nog zelf kunt en welke veranderingen je hierin mogelijk verwacht. Ook geef je aan welke dingen jij belangrijk vindt om te blijven doen. Hiernaast kun je omschrijven welke mantelzorg je momenteel ontvangt en hoe je denkt dat deze ondersteuning er in de toekomst uitziet.

Tip 2: Verzamel ondersteunende informatie

Verzamel voorafgaand aan het keukentafelgesprek -indien mogelijk- papieren en medische verklaringen die een beeld geven van jouw ziekteverloop. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diagnoses, operaties, behandelingen en onderzoeken die je hebt ondergaan e.d.

Tip 3: Wees duidelijk tijdens het gesprek

Juist omdat het keukentafelgesprek zo’n belangrijke consequentie heeft, is het belangrijk dat je tijdens het gesprek heel duidelijk bent. Wat is het probleem? Wanneer is het een probleem? Waar ervaar je vooral het probleem? Waarom wil je een oplossing? En welke oplossing wil je? Het kan voor de Wmo-consulent van de gemeente extra verhelderend zijn als je enkele voorbeelden gebruikt wanneer je omschrijft waar je tegenaan loopt.

Vind je zo’n keukentafelgesprek best spannend? Geef gerust aan wanneer iets je niet helemaal duidelijk is of je een vraag niet goed begrijpt. Vind je het fijner als je gesprekspartner korte zinnen gebruikt of dingen opschrijft? Dan kan je dat altijd op voorhand vragen.

Tip 4: Laat je bijstaan tijdens het keukentafelgesprek

Je hoeft het gesprek niet alleen aan te gaan en kunt ervoor kiezen een voor jou vertrouwde persoon of een professionele hulpverlener aanwezig te laten zijn. Heb je een mantelzorger, zorg dan dat deze eveneens aan tafel zit; hij/zij heeft immers ook recht op ondersteuning.

Tip 5: Stel vragen over eigen bijdrage

Stel tijdens het gesprek zeker ook vragen over de eigen bijdrage; deze is in sommige gemeenten soms zo hoog dat het dan wellicht interessanter is om jouw eigen zorg te regelen.

Tip 6: Vraag om een gespreksverslag

Na afloop kun je vragen om een gesprekverslag en informeren naar de mogelijkheden die je hebt om hier nog zaken in te veranderen.

Tip 7: Hoe verder?

Vraag tot slot ook wat na het gesprek de volgende stap is en wanneer je iets hoort, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (7)

Reageren
 • Mantel Zorger
  07.11.2019 - 11:34 uur | Mantel Zorger

  7/11/19 Ongelooflijk grof geschoffeerd door de gemeente.Geen naam nee, want het blijft afleggen tegen een groot orgaan. In dit geval : bij het niet accepteren van gemeentelijk besluit levenslang geen WMO voorziening meer. Zo mag het niet. Maar zo gaat het wel.
  Medische gegevens moeten verstrekken tot in detail. Nee, bedankt. Data is een machtsmiddel geworden. Wil jij die data niet te pas en te onpas verstrekken komt er een block rond jouw aanvraag. Datageil systeem onderhouden door onmenselijke ambtenaren met leken als wethouders die geen benul hebben dat hun toegevoegde beleidsregels werkelijk over lijken gaat. Een lijk. Meer mag je niet zijn aan je eigen keukentafel.Nooit gedacht dergelijke ervaring op te doen.
  Een mooi en duidelijk artikel wat de plank ( lees:praktijk) misslaat.

 • Mevr. E. Brouwer-Schmidt
  16.06.2016 - 11:57 uur | Mevr. E. Brouwer-Schmidt

  Ik vind dit een duidelijk en goed artikel omdat, dit kan uitsluiten dat er met een "afvinklijstje" gewerkt gaat worden, zoals ik heb gehad toen
  de huishoudelijke hulp werd overgeheveld van de AWBZ naar de gemeente. Toen was er van eigen inbreng weinig sprake. Ja of nee was het enige dat je kon aangeven.

 • J.P. van den Wittenboer
  18.01.2016 - 16:06 uur | J.P. van den Wittenboer

  Het keukentafelgesprek.Deze zaken bespreek je met je arts,en de arts heeft een geheimhoudingsplicht.De arts kan delegeren (taken overdragen aan verpleging of zorg).Bij keukentafelgesprek worden cliënten d.m.v. chantage gedwongen een formulier te onderschrijven waarin ze toestemming geven ter inzage medische gegevens door derden,waarin de arts niet vooraf is in betrokken.Bovendien geeft cliënt toestemming om de woning te betreden door een keukentafelmanager.Werkt cliënt niet mee ,dan heeft hij geen recht op zorg.Uiteraard is het recht op zorg een verplichting door de overheid dat voortkomt uit Internationale bindende Verdragen.

 • rob spangenberg
  05.12.2015 - 01:30 uur | rob spangenberg

  Hoi
  Het vervelende tijdens keukentafel gesprek is de hulp van een onafhankelijke clientondersteuner dat ; A of het is iemand van organisatie buro MEE (wordt gefinancieerd door de gemeente, is niet onpartijdig! B vanuit de gemeente waar ik woon is er ook een clientondersteuner, echter dit is dezelfde persoon als mijn contact persoon. Wij kwamen er niet uit, het gespreksverslag deugde van geen kanten, men neemt de aanvraag pas aan als je het gespreksverslag hebt geaccepteerd.(ondertekend retour hebt gestuurd) Ik kan een gespreksverslag nooit accepteren als de inhoud niet de juiste tekst vermeld, na drie maal te hebben geweigerd heb ik besloten om dit verslag onder voorbehoud te accepteren tekenen echter de tekst was nog steeds niet goed aangepast. Ik heb toen een officiele klacht ingediend aangaande het vreemde handelen van mijn contact persoon alsook van het vreemde gedrag van haar leidinggevende (6 handen op een buik)!
  Wat schetst mijn verbazing ik wordt op zekere dag gebeld met de vraag of ik mijn klacht wilde intrekken? Wie belde mij hiervoor, juist de leidinggevende van mijn contactpersoon. idioterie ten top, ik heb een klacht over mijn contactpersoon alsook haar leidinggevende, deze behandelt mijn klacht??????? Fawlty Towers is hier niks bij vergeleken. Ik deelde haar mede dat er normaal 8 weken voor een besluit nodig was voor een aanvraag en dat ik nu al twee jaar aan het wachten ben om ook
  maar enig bericht te krijgen van deze gemeente, ik vertelde haar dat ze deze klacht nog maar even moest aanhouden, ik ben nog niet klaar met dit T..........g.
  Heb nu een advocaat in de hand genomen, ik ben er van overtuigd dat ik volledig in mijn recht sta, net als met de aanvraag van 2007 (aankoppelhandbike) die ik in hoger beroep heb gewonnen. De gemeente Hoorn moest doen wat voor mij van toepassing was en de aankoppelhandbike volledig vergoeden, plus alle gerechtelijke kosten en advocaat kosten griffierecht etcetera.
  Gemeente bedankt voor het contrarieren (tegenhouden / treiteren).
  MVG R.S.te Blokker

 • alline kloop
  04.12.2015 - 03:31 uur | alline kloop

  Het klinkt mooi ( op papier) en (op papier) klopt het ook allemaal. Maar als je bij de gemeente zit voor het keukentafelgesprek blijkt dat ze geen behoefte hebben aan je ziektegeschiedenis, geen interesse en geen verstand ergens van hebben. Je wordt gekleineerd, je kwalen gebagataliseerd, er wordt niet naar je geluisterd, en als je dan ook nog familie als zorgverlener hebt...
  Ik heb begeleiding nodig, heb geprobeerd dat te verwoorden, ik heb zitten janken na het gesprek en voer nog steeds een strijd met de gemeente om mijn recht te krijgen.
  Ze hadden de gemeente ambtenaren nooit de indicatie moeten laten doen.
  Het zijn on-mensen!!!!

 • rob Spangenberg
  04.12.2015 - 01:43 uur | rob Spangenberg

  Mijheer van Diggele, ik ben het volledig met u eens, gemeente zorg er eerst maar eens voor dat jullie mensen met een bepaalde studie op cliënten afsturen.
  En laat deze een eed van geheimhouding afleggen, (zal ook niet helpen).
  Ik wil nog een ding zeggen keukentafelgesprek?? ik heb G......V.....D...me
  niet eens een KEUKENTAFEL, en ga er voor jullie ook geen aanschaffen, stelletje
  oet............ll...en
  Met vriendelijke groet R.S.te Blokker.

 • W. van Diggele
  03.12.2015 - 15:06 uur | W. van Diggele

  Dit klinkt allemaal geweldig, maar de mensen waarmee ik het keukentafelgesprek zou moeten aangaan hebben geen BIG registratie. Ze hebben dus geen geheimhoudingsplicht en missen vaak de nodige kennis. Bovendien zijn het mensen die hier in de stad wonen. Die mij en mijn buren en vrienden kennen. Als ik mijn medisch dossier op tafel leg, kan ik het net zo goed bij de Albert Heijn op het prikbord hangen.
  Daar moet iets aan gedaan worden.
  Voorlopig kies ik niet voor een keukentafelgesprek en probeer alles met vrienden te regelen. Gelukkig kan ik dat nog. Voor anderen is de privacy ver te zoeken.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk