Welke rollator is geschikt voor mij?

Tips & tricks | 2748 keer bekeken
Welke rollator is geschikt voor mij?

Bent u of uw partner de aanschaf van een rollator aan het overwegen? Dan heeft u vast al eens rondgekeken naar de verschillende typen rollators die er op de markt zijn. Hoe kiest u de meest geschikte rollator voor uw situatie?

Waar gebruikt u de rollator het meest?

Is de rollator bedoeld om binnenshuis zo veilig mogelijk te bewegen of wilt u hem met name gebruiken als u de deur uitgaat? Een rollator met kleine wielen is het meest geschikt voor gebruik binnen en als u naar buiten wilt, kiest u voor de rollator met grotere, schokbestendigere wielen. Bent u van plan om de rollator zowel binnen als buiten te gebruiken? Dan is de keuze voor de grotere wielen de meest slimme.

Moet u de rollator optillen?

Ontkomt u er niet aan dat u zo nu en dan de rollator op moet (laten) tillen? Let dan op het gewicht van de rollator. Er zijn rollators is allerlei gewichtsklassen, variërend van 6 tot 16 kilo en alles daar tussenin. Voor welk gewicht u kiest, hangt ook samen met het gewicht van degene die de rollator gaat gebruiken. Er zijn speciale rollators ontwikkeld voor mensen met overgewicht, de zogenaamde “heavy duty” exemplaren. Deze rollators kunnen zelfs een gewicht van ruim boven de tweehonderd kilo aan!

Gebruiksvriendelijkheid van de rollator

De eisen die u stelt aan de gebruiksvriendelijkheid van de rollator kunnen afhangen van de mobiliteit van de gebruiker. Beschikt u over voldoende spierkracht om de rollator zelf in de klappen en te verstellen? Als u zelf of iemand in uw omgeving de rollator regelmatig op moet vouwen, is het zaak om te letten op de materialen waaruit de rollator bestaat. Zo zijn rollators met een zitting van harde kunststof in de praktijk lastiger in te klappen.

De opgevouwen rollator

Er zijn rollators op de markt die u twee keer kunt in klappen. Dat betekent dat u deze rollators makkelijk mee kunt nemen in uw auto of het openbaar vervoer. Maar ook als u niet over “parkeerruimte” in uw eigen huis beschikt, is een dergelijke rollator erg handig. In opgevouwen toestand is de rollator namelijk niet veel groter dan een boodschappentas.

Verstelbare onderdelen

Lange mensen of gebruikers met rugklachten kunnen baat hebben bij een rollator die eenvoudig te verstellen is. De handgrepen mogen niet te laag zitten want dat vergroot alleen maar de kans op pijn in de rug of de schouders. Als de handgrepen eenvoudig te verstellen zijn door degene die de rollator gebruikt, is dat een duidelijk voordeel. Lengte speelt dus een grote rol bij het vinden van de juiste rollator. Die moet u ‘passen’, net zoals een trui of een broek.

Veiligheid voor alles

De veiligheid van de rollator is uiteraard prioriteit nummer één. Let daarom op losse onderdelen, uitstekende schroefjes, losse rekjes en ook op de remmen. Kies bij voorkeur voor een rollator waarbij de remkabels mooi zijn weggewerkt. De kans dat u ergens blijft haken en valt, wordt op die manier beduidend verminderd. En net zoals u dat met een auto of een fiets zou doen: maak een ‘proefrit’ met een paar verschillende modellen om te ervaren hoe de rollator aanvoelt in het gebruik.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren