Nieuws

10 toegankelijke uitjes tijdens de kerstperiode

19 december 2018, Supportbeurs

Wil je er tijdens de kerst- en eindejaarsperiode gezellig met gezin, familie of vrienden op uit? Iedere zichzelf respecterende stad organiseert in deze tijd van het jaar wel iets speciaals. We hebben tien bijzondere uitjes voor je verzameld, die ook rolstoel toegankelijk zijn.

Tip 1: Kerststad Valkenburg

Valkenburg noemt zichzelf dé kerststad van Nederland. Als je alle kerstactiviteiten ziet die er van 16 november 2018 tot en met 6 januari 2019 georganiseerd worden, dan ben je geneigd het te geloven. Zo kun je er in de gemeentegrot onderaan de Cauberg, óók als rolstoelgebruiker, de oudste en grootste ondergrondse kerstmarkt van Europa bezoeken.
Liefhebbers van kerstminiaturen worden op hun wenken bediend in de grot van MergelRijk. Je mag er ook zelf een eigen mergel-souvenir maken. Let op: MergelRijk is goed toegankelijk voor mensen met een lichte rolstoel of rollator, maar niet voor mensen met een zware rolstoel of scootmobiel. Verder is er nog de sfeervolle kerstmarkt in de Fluweelengrot, de kerstmarkt Santa’s Village in het hartje van Valkenburg, de Christmas Parade (op woensdag en zaterdag) en de culinaire wandeltocht Route d’Amuse, waarbij je onderweg van heerlijke amuses bij vijf gerenommeerde horecagelegenheden geniet.
Beperkt rolstoeltoegankelijk (lichte rolstoelen en eigen begeleiding ter ondersteuning) is het Winter Wonderland in de Wilhelminagrot, waar kunstenaars van over de hele wereld sprookjesachtige zandsculpturen hebben gebouwd.
Tenslotte is er nog WISH, een ondergrondse lichtexpositie in de ondergrondse crypten van het Museum Romeinse Katakomben. Er is een aangepaste rondleiding voor rolstoel- en rollatorgebruikers, maar hiervoor moet je een privé-gids op afspraak boeken.

Tip 2: Openluchtmuseum Arnhem

Tot en met 20 januari 2019 is er een (gratis) winterrondleiding door het park van het Openluchtmuseum in Arnhem. Van enthousiaste gidsen verneem je allerlei wetenswaardigheden over de historische gebouwen in het museumpark en het leven van vroegere bewoners, ook bijvoorbeeld over hoe het is om in de kou te leven en welke kersttradities men had. Op de website van het Openluchtmuseum ontdek je op welke tijdstippen de rondleidingen starten. Je hoeft je er niet op voorhand voor aan te melden. Het Openluchtmuseum, het park en de historische gebouwen zijn toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel. Er zijn aangepaste toiletten en er zijn ook speciale rolstoel-adviesroutes ontwikkeld. Op de website vind je nog meer suggesties zodat een bezoek voor jou als rolstoelgebruiker optimaal verloopt.

Tip 3: Kerststal in Sint-Janskathedraal Den Bosch

Ieder jaar bezoeken zo’n honderdduizend mensen uit binnen- en buitenland de kerststal in de Sint-Jan van Den Bosch. Je kunt er het kerstverhaal ‘beleven’ dankzij de prachtige opbouw in de kathedraal en in de stal. Dit jaar is de kerststal extra uniek, omdat de vrijwilligers onder leiding van Frans Sluijter een steuntje in de rug hebben gekregen van de Efteling. Het verhaal van de geboorte van Christus is er tot in detail uitgewerkt. Je kunt de kerststal nog tot en met 27 januari 2019 bezoeken. De Sint-Jan is perfect toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De hoofd- en zijingangen zijn gelijkvloers en de gangpaden zijn breed genoeg. Tot 6 januari kun je een bezoek aan de kerststal eventueel nog combineren met Bosch’ Winterparadijs. Hier kun je genieten van een glaasje glühwein of kop warme chocolademelk en nostalgische attracties.

Tip 4: IJsfestival in Zwolle

Het grootste ijsbeelden festival van Europa vindt van 15 december tot 3 maart 2019 plaats in Zwolle. Groots… monumentaal, zeg maar. Je vindt er ijsbeelden op een oppervlakte van 1.200 m². De veertig beste ijskunstenaars ter wereld hebben er 275.000 kg ijs en net zoveel sneeuw verwerkt in ijs- en sneeuwbeelden tot wel zes meter hoog. Maar liefst 28 beroemde verhalen (thema’s) worden in ijs en sneeuw uitgebeeld; van kinderfavorieten Harry Potter, Winnie the Pooh, Bambi, Aladin en Pinokkio tot The Hobbit, Games of Thrones, Romeo & Juliet en A Christmas Carol. Het Nederlands Ijsbeelden Festival is prima toegankelijk voor rolstoel- en rollatorgebruikers en er is een toilet voor mindervaliden. In de kerstvakantie kun je een bezoek aan de ijssculpturen combineren met het WinterWonderland, waar kinderen onbeperkt gratis kunnen spelen en genieten van kermisattracties, springkussens, bioscoop, dinosaurussen enz. En terwijl de kids zich vermaken, kun jij heerlijk op het horecaterras in een sfeervolle winterse omgeving vertoeven.

Tip 5: Royal Christmas Fair in Den Haag

Eén van de leukste en grootste kerstmarkten die je in ons eigen land kunt bezoeken, is de Royal Christmas Fair op het romantische Lange Voorhout in het centrum van Den Haag. De Kerstman? Die loopt er ook rond! Let wel op, de kerstmarkt is nog maar tot en met 23 december. Je kunt er slenteren langs de (bijna) honderd kerstkraampjes en je te goed doen aan de vele lekkernijen, zoals flammkuchen, glüwein, poffertjes, appelbeignets en bratwurst. Het is er ook genieten van (gratis) optredens, (kinder)koren, culturele activiteiten en voorstellingen en je kunt er nog last-minute originele kerstcadeautjes kopen. Voor kinderen zijn er in het laatste weekend (22 en 23 december) speciale kinderworkshops, waar ze onder begeleiding van Kinderopvang 2Samen zelf de allermooiste kerstcreaties leren maken. De Haagse Kerstmarkt is geheel rolstoel toegankelijk.

Tip 6: Kerstcircus (Den Haag, Haarlem en Rotterdam)

Ook in Den Haag: het Groot Kerstcircus op het Malieveld, van 22 december tot en met 6 januari. Dit evenement pakt voor haar 20e verjaardag groots uit met een editie die alle grenzen overschrijdt. Zo komt de Franse illusionist Magic Jidinis speciaal naar Nederland om zijn meest spectaculaire illusies te presenteren. Geïnteresseerd? Let op, want er zijn per voorstelling slechts een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar. Op voorhand de beschikbaarheid controleren en een plekje reserveren via e-mail is een must wil je niet voor nare verrassingen komen te staan.

Circusfans kunnen overigens ook naar Haarlem, waar het Kerstcircus Haarlem al 27 jaar een begrip is. Van 21 december tot en met 6 januari kun je er een circus bewonderen dat 250 jaar geleden ontstond. Een circus met een grote geschiedenis, dat zich met het programma ‘Next Generation’ op de toekomst en de nieuwe generatie richt. Naast traditionele acts met paarden, acrobatiek en clowns zie je een futuristische droneshow en een lasershow met luchtacrobatiek. Ook voor een voorstelling van het Kerstcircus Haarlem geldt dat er slechts een beperkt aantal plaatsen voor rolstoelgebruikers beschikbaar is. Reserveren per e-mail is een must.

In Rotterdam Ahoy is er van 22 tot en met 30 december een klassiek circus met circusacts uit de hele wereld, leuk voor jong en oud. Let op, de voorstellingen zijn al bijna uitverkocht. Rolstoelplaatsen reserveer je bij de kassa van Ahoy.

Tip 7: Amsterdamse Winterparadijs

Voor een ultieme winterbeleving als nooit tevoren, moet je tussen 21 en 30 december naar onze hoofdstad afzakken. De RAI Amsterdam is omgetoverd tot een Winterparadijs, met een 2.200 m² grote binnen- én buitenschaatsbaan, ijsbar, curlingbanen, een 25 meter lange tubebaan met echte sneeuw, een 400 meter lang langlaufparcours tussen de kerstbomen, een Christmas cinema, waar de leukste kerstklassiekers vertoond worden, en een mega reuzenrad. Xander de Buisonjé treedt zes avonden op en ook Lil Kleine komt langs. Een bezoek aan het Amsterdamse Winterparadijs staat garant voor een echt winterfeest. De meest populaire horecazaken van de stad hebben voor de gelegenheid pop-up zaken in de RAI geopend, dus ook voor het lekkerste eten en drinken dat Amsterdam te bieden heeft, zit je in de RAI goed. Ook dit evenement is met rolstoel of rollator goed te bezoeken.

Tip 8: Winter in toegankelijk Archeon

In Alphen aan den Rijn kun je door de prehistorie zwerven, kennismaken met de Romeinen en je een weg banen door de Middeleeuwen. Het Archeon is het hele jaar door een leuk uitje om met familie of een gezin te ondernemen, maar van 22 december tot en met 6 januari is het Archeon in winterse sferen gehuld. Er is een overdekte ijsbaan en in het middeleeuwse klooster en de Romeinse herberg kun je proeven van heerlijke winterse gerechten. Het Archeon heeft brede, goed aangelegde paden, invalide toiletten en uitstekende faciliteiten voor rolstoelgebruikers.

Tip 9: Als een vogel over Nederland vliegen

Je zo vrij als een vogel voelen? Dat kan! Bij This Is Holland in Amsterdam kun je een spectaculaire 5D vliegervaring langs vele bijzondere locaties van Nederland ervaren. Bekijk de Zaanse Schans, de Veluwe en de Amsterdamse grachten van op hoge hoogte, terwijl de wind door je haren waait. Je trotseert stormen als je ontdekt hoe Nederland is ontstaan en hoe projecten als de Deltawerken en het Woudagemaal ons hebben geholpen land te winnen van de zee. En het beste nieuws: This Is Holland is ook goed toegankelijk met een rolstoel of rollator. Mindervaliden krijgen voorrang in de rij en kunnen gebruik maken van een lift bij de entree. Na de Flight Experience kun je in de Holland Lounge ontspannen, waar je extra informatie krijgt over alle bezienswaardigheden die je tijdens de vlucht bent tegengekomen.

Tip 10: Poëziebosroute in Baarn

Voor wie ook in de winter graag de natuur opzoekt, biedt de Poëziebosroute over het landgoed Groeneveld in Baarn een originele invalshoek. De route van 1,3 kilometer kun je lopend maar ook perfect met de rolstoel afleggen. Onderweg kom je negen poëziepaaltjes tegen, waar telkens een regel van een gedicht van René Vos op staat. René Vos woont en werkt bij Sherpa, een zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. De paaltjes zelf zijn overigens vervaardigd door mensen van de afdeling HoutWerk aldaar en werden uitgezet door medewerkers van dagbestedingslocatie Bosgroep Pijnenburg. Wanneer je de poëziebosroute hebt afgelegd, heb je het gedicht compleet. Aan het begin van de route krijg je een folder met uitleg over het project en de route, die deel uitmaken van ‘Het Andere Gedicht’, een poëzieproject dat mensen met een (verstandelijke) beperking uitdaagt om te spelen met taal.

Jouw tip voor een toegankelijk uitje?

Er zijn natuurlijk nog veel meer leuke evenementen, kerstmarkten en activiteiten! Vind je op de website geen duidelijke informatie over de toegankelijkheid van een event, bel of mail dan naar de organisatoren. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Misschien heb jij voor ons nog een leuke aanvulling op ons lijstje?

Ook interessant