10 voordelen van een dansrolstoel

09.12.2016 | Columns | 1690 keer bekeken

Dansen met een rolstoel, dat kan natuurlijk gewoon met een ADL-rolstoel. Ik heb het ook een aardig poosje ermee volgehouden, maar toen het eenmaal begon te kriebelen en ik er meer uit wilde halen, ben ik toch overgestapt naar een dansrolstoel.

Misschien twijfel jij of het de moeite waard is om een dansrolstoel aan te schaffen via WMO of uit eigen budget. Wellicht helpt deze opsomming van voordelen jou in je keuze hierin. En bedenk dat ik het hier over mijn dansrolstoel heb, als je andere behoeften hebt, kun je dat aangeven bij de leverancier die voor de aanpassingen zorgt.

1. Wendbaarheid: De voorwieltjes zijn klein en de grote wielen staan iets schuiner, waardoor de dansrolstoel wendbaarder is. De as van de wielen zit iets meer naar voren, dat maakt dat het draaien soepeler gaat.

2. Bewegingsvrijheid: De rugleuning is kort, zodat mijn bovenlijf meer ruimte heeft om te bewegen.

3. Geen overbodige toevoegingen: Remmen en duwsteunen ontbreken, deze heb ik tijdens het dansen toch niet nodig. En dat zorgt ervoor dat de dansrolstoel mooi is in alle eenvoud.

4. Compact: Het frame is zo opgemeten, dat er zo min mogelijk uitsteekt. Aan de voorkant loopt het dicht langs mijn benen en zit het andere dansers niet in de weg.

5. Eén met de dansrolstoel: De dansrolstoel heeft een actieve zit en door de hoge zijschotten zit ik echt strak in de rolstoel. Een riempje zorgt ervoor dat mijn voeten niet verschuiven. De dansrolstoel is mijn onderlijf en beweegt mee op hoe ik hem aanstuur, met of zonder armen.

6. Sterk: Het frame is gemaakt van ovale in plaats van ronde buizen. Zijschotten en rugleuning zitten vast aan het frame, wat het een ontzettend sterke dansrolstoel maakt. En daar maken andere dansers ook gebruik van.

7. Flexibel: De dansrolstoel heeft één afneembaar anti-kiepwiel, waar je nog sneller mee kan draaien als je naar achteren leunt. En als de dans zich ervoor leent om zonder kiepwiel te dansen, bijvoorbeeld bij wheelies, dan kan het anti-kiepwiel er makkelijk af.

8. Superlicht: Ik heb 'm niet gewogen, maar volgens de website van TNS is deze dansrolstoel er vanaf 3,4 kg. Ik kan 'm in ieder geval met gemak in de auto tillen.

9. Mooi: Om goed bij verschillende kostuums en dansen te passen, heb ik gekozen voor een mat wit frame. En ik vind 'm dus echt supermooi.

10. Inspirerend: Alle bovengenoemde voordelen bij elkaar opgeteld maken dat ik (en het inclusie dansgezelschap waar ik in dans) nieuwsgierig ben naar wat er nog meer mee kan. De dansrolstoel is zoveel meer dan alleen de vervanging van mijn benen, het geeft de dans iets extra's.

Je snapt het: ik ben ontzettend blij met de aanschaf van mijn dansrolstoel. Inmiddels hebben we er ook al een keer mee opgetreden bij een festival in een loods. Dat is wel wat anders dan een theater met dansvloer, maar het was een leuke ervaring op zo'n bijzondere locatie.

Bekijk & lees alle columns door Jacqueline van Kuilenburg.

Storyteller – Misiconi Dance Company – Choreograaf Joop Oonk

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
  • 10.12.2016 - 19:57 uur | Jacqueline Salamistinkt

    Hoi Liesbeth,

    Ik kan inderdaad nog stukjes lopen, dat zal wel schelen met het wel of niet nodig hebben van een rem. Als ik in mijn rolstoel ga zitten, heb ik meestal de hoepels vast. Mijn voeten zitten laag bij de grond, dus ik kan als het nodig is ook mijn voeten op de grond zetten om te voorkomen dat ik wegrol. Soms doe ik dat ook tijdens het dansen door alleen mijn tenen op de grond te zetten als de vloer scheef loopt.
    Het enige waarbij ik de remmen mis, is bij het reizen. Om die reden ga ik niet met het openbaar vervoer, maar alleen maar met de auto als ik ergens ga dansen.

  • 10.12.2016 - 12:16 uur | Liesbeth van Assche

    Dank voor je uitleg Jacqueline! Ook ik hou erg van dansen en daarom sprak jouw tekst mij enorm aan. Als ik ook zo'n rolstoel ga aanvragen, heb ik wel remmen nodig vanwege de transfer. Ben je niet bang dat de rolstoel wegrolt als je erin gaat zitten? Ik begreep dat je nog kleine stukjes kan lopen. Ik wens je veel dansplezier toe! Hartelijke groet, Liesbeth

13.03.2020 t/m 14.03.2020

ZieZo-beurs 2020

Utrecht