24-uursondersteuning bij baby’s en kleuters stimuleert optimale motorische ontwikkeling
Voor kinderen met een lichamelijke beperking is het cruciaal dat zij in hun eerste levensjaren de juiste therapie en hulpmiddelen aangeboden krijgen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat optimale ondersteuning in diverse uitgangsposities een positieve impuls geeft aan de mentale en motorische ontwikkeling van baby’s en peuters.
Het juiste uitgangspunt
Er zijn ontelbare onderzoeken gedaan die bewijzen dat correcte positionering van jonge kinderen gedurende 24 uur per dag het noodzakelijke uitgangspunt is voor verdere fysiologische en motorische ontwikkeling. Je moet beginnen bij het begin. Je moet jezelf eerst kunnen oprichten voordat je jezelf kunt voortbewegen. En voordat je in een rolstoel kunt rijden, moet je in staat zijn om te zitten. Baby’s en peuters die de juiste hulpmiddelen krijgen aangeboden en zo worden gestimuleerd om te spelen en te leren, maken grote vorderingen.
Kinderen maken ontwikkelingsstappen
Katrin Thieme, zelf kinderfysiotherapeut en een van de auteurs van Fundamentals of the fitting practice: “Kinderen leren enorm veel in hun eerste drie, vier levensjaren. Hoe eerder je hen op de juiste manier ondersteunt, hoe beter ze zich ontwikkelen. Dat begint al bij baby’s. Als ik zie hoe een kind door een passend hulpmiddel zijn mogelijkheden volledig benut en een stap verder komt in zijn ontwikkeling, is dat voor mij het ultieme bewijs.”
Ontspannen houding
Marcel Foppen, Manager Mobility Solutions bij Ottobock, zegt hierover. “Ouders hebben vaak tijd nodig om te accepteren dat hun kind een lichamelijke beperking heeft. Maar juist vroegtijdig ingrijpen is een eerste vereiste om kinderen met een beperking zich zo goed als mogelijk te laten ontplooien. Een goede positionering heeft direct effect op kinderen. Ze worden anders, rustiger. Als ouders eenmaal vertrouwd zijn met het gebruik van een positioneringssysteem ervaren zij zelf dat kinderen graag elke kans benutten om zich te ontwikkelen als hun de kans maar wordt geboden. En dat gebeurt als ze de klok rond goed worden ondersteund. Meer kun je niet doen.”
Zachte kussens en rollen
Een voorbeeld van zo’n positioneringssysteem is het Early Activity System van de Engelse ontwikkelaar en producent Leckey. Met een zacht basiskussen en diverse kleurige pelotten worden allerlei sleutelposities ondersteund van waaruit het kind de wereld waarneemt en ermee aan de slag gaat. Buikligging, rugligging, handen- en knieënstand, zitten, het is allemaal mogelijk om oprichtingsreacties uit te lokken en oog-handcoördinatie te trainen.
Fysiotherapeuten en verzorgers leren om te gaan met het systeem. Momenteel wordt er informatie verzameld ten behoeve van een gefundeerd onderzoek. Behandelaars beschrijven voor dit onderzoek de resultaten aan de hand van een vast protocol, dat overigens eveneens ideaal is als basis voor het aanleggen van een patiëntendossier. Dit zogenaamde Case History Programm is interessant omdat deze fysiotherapeuten met ruime ervaring in de bewegingsmotoriek zo een wetenschappelijke bijdrage leveren binnen hun eigen werkveld.
Artikel aangeleverd door Marcel Foppen (Manager Mobility Solutions Otto Bock Benelux), voormalig medewerker OttoBock Benelux.