Nieuws

3 innovaties op hulpmiddelen gebied

6 april 2017, Supportbeurs

De ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen staan (gelukkig) niet stil. Er worden regelmatig volledig nieuwe hulpmiddelen geïntroduceerd of bestaande hulpmiddelen worden wezenlijk verbeterd. Onderstaand drie voorbeelden.  
 

1. Virtuele geleidenlijn
Slechtziende of blinde mensen moeten zich veiliger en eenvoudiger kunnen verplaatsen in openbare ruimtes. Dat is het doel van de nieuwe ‘virtuele geleidenlijn’-applicatie van Bartiméus en Geodan. Hun slimme en zeer nauwkeurige app scant eerst een gebouw, bepaalt dan de positie en oriëntatie van de gebruiker en leidt die gebruiker vervolgens met geluiden en trillingen naar zijn doel. De Lenovo Phab 2 Pro smartphone, die momenteel als enige smartphone de benodigde techniek voor deze app ondersteunt, is alles wat je nodig hebt. Dat maakt de virtuele geleidenlijn aantrekkelijk en goedkoop. Bartiméus en Geodan zijn de app momenteel aan het ontwikkelen. En naar de toekomst toe is het natuurlijk niet ondenkbaar dat het idee van een virtuele geleidenlijn ook buiten gebouwen gebruikt kan gaan worden.

2. Nieuwe en snellere communicatietechniek
Het is nu al mogelijk om hersenactiviteit met een computer aan te sturen. Dat heet Brain Computer Interface (BCI). De huidige BCI-systemen zijn echter langzaam en zijn storingsgevoelig. De Radboud universiteit werkt aan een nieuw systeem, waarmee personen met een verlamming niet alleen veel beter maar vooral ook veel sneller kunnen communiceren: de ‘NoiseTag BCI’. Bij hun methode ziet een patiënt die niet kan praten, het alfabet. NoiseTag BCI herkent via hersensignalen naar welke letter de patiënt kijkt. Zo ontstaan er woorden, die de computer daarna uitspreekt of bijvoorbeeld verstuurt per email. Mooi detail: NoiseTag BCI heeft de eerste prijs gewonnen in de Assistive Technology Challenge. Met hun prijs kunnen de wetenschappers het project verder invullen en door ontwikkelen.

3. Verbeterd exoskelet voor dwarslaesiepatiënt
Studenten van TU Delft ontwikkelen momenteel een compleet nieuw exoskelet dat compacter is dan zijn voorganger. Een exoskelet is een uitwendig en ondersteunend frame dat mensen met een dwarslaesie ondersteunt in hun dagelijks leven en lopen en rechtop staan weer mogelijk maakt. Het nieuwe exoskelet van de TU Delft bestaat uit lichtere materialen en compactere knie- en heupbewegingen en is voorzien van een feedback systeem. Door dit systeem weet een dwarslaesiepatiënt waar zijn benen zich bevinden.
Ook is de elektronica beter verwerkt in het skelet. Bij bestaande exoskeletten bevindt de elektronica zich in een rugzak, dus op één plek, wat niet gunstig is voor de gewichtsverdeling. Tenslotte zit het nieuwe exoskelet op een verbeterde manier vast aan het lichaam. 

Ook interessant