Nieuws

4 vragen over… toegankelijkheid

10 oktober 2017, Supportbeurs

Van 2 tot en met 7 oktober was het de Week van de Toegankelijkheid. In dat kader vertelt dit artikel je een aantal zaken over toegankelijkheid. Want wat is nu eigenlijk een (on)toegankelijke locatie? Hoe toegankelijk is Nederland? En wat gebeurt er allemaal rondom de Week?

1. Wat houdt toegankelijkheid in?

Toegankelijkheid betekent dat alle mensen kunnen meedoen. Of je nu een gebouw bezoekt, de trein neemt of informatie leest; de activiteit is mogelijk voor iedereen. Dus ook als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, minder mobiel bent of niet goed ziet. Een toegankelijke plaats heeft onder meer lage drempels, een lift en brede rolstoeltoiletten. Toegankelijke informatie, zoals een menukaart of een folder, wordt daarnaast voorgelezen en/of in braille verstrekt. En die aanpassingen zijn nog maar het begin, want er komen steeds meer innovatieve opties bij.

2. Hoe zit het met toegankelijkheid in Nederland?

Nederland streeft naar een inclusieve samenlevingVN-verdrag van kracht. Dat verdrag moet de totale toegankelijkheid van onze samenleving ondersteunen en garanderen. Maar helaas is onze samenleving dat in praktijk toch nog niet. Naar een feestje, uit eten… het is nog steeds vaak een hele opgave voor mensen met een beperking. En ook het openbaar vervoer, de arbeidsmarkt en oude gebouwen zijn momenteel onvoldoende toegankelijk. Je hebt zelf vast nog meer voorbeelden!

3. Wat is de Week van de Toegankelijkheid?

Kortom, er moet nog veel gebeuren rondom toegankelijkheid in Nederland. De Week van Toegankelijkheid, een jaarlijks evenement van Ieder(in), vraagt dan ook aandacht voor dat thema. Er zijn onder meer presentaties, workshops en speciale activiteiten door het hele land. Het thema in 2017 was ‘Aan tafel’ en ging in het bijzonder over de toegankelijkheid van horecagelegenheden. Ook die kan namelijk in veel gevallen (veel) beter.

4. De Week is inmiddels afgelopen. Wat gebeurt erna?

Een van de belangrijkste acties tijdens de Week van de Toegankelijkheid is de verkiezing van de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2018. Mensen beoordelen voor die verkiezing de toegankelijkheid van hun gemeente door middel van een korte online vragenlijst. De vijf meest toegankelijke gemeenten worden vervolgens onderzocht. Uiteindelijk is er één grote winnaar. Beoordelen is mogelijk tot en met 30 november via www.mtg2018.nl. De jury maakt de winnende gemeente enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen bekend.

Wat zijn jouw ervaringen met toegankelijkheid in jouw omgeving? Deel ze met ons in een reactie!

Ook interessant