Nieuws

5 innovatieve aangepaste voertuigen

8 mei 2017, Supportbeurs

Het aantal voertuigen dat kan worden aangepast voor mensen met een lichamelijke beperking, groeit gestaag. Er bestaan niet alleen meer aangepaste auto’s en fietsen… Hieronder vijf innovatieve voorbeelden.

Handflight vliegen

Heb je altijd al een vliegbrevet gewild, maar heb je die droom opzij gezet vanwege je ziekte of handicap? Op een aantal plaatsen in Nederland en België kunnen mensen met een lichamelijke handicap wel degelijk vliegen in de kleine luchtvaart en een brevet halen. Dat kan in aangepaste vliegtuigen die je met de handen bestuurt (‘handflight’). Handflight-vliegen is niet goedkoop, maar volgens de vliegers wel absoluut de moeite waard!

Aangepaste camper

Zit je in een rolstoel en wil je eropuit met de camper? Dat kan met een aangepast campermodel. Rolstoelvriendelijke campers hebben een bredere binnenruimte, een grotere ingang en een speciaal type gordel. Ook is er vaak een verstel- en verrijdbaar bed en een lift. Wil je zelf rijden? Ook dat is in veel gevallen mogelijk. Dat kan door een aanpassing aan bijvoorbeeld de bestuurdersstoel, het gas- en rempedaal, de richtingaanwijzer en/of het stuur.

Luchtballon met rolstoelmand

Veel mensen dromen ervan: een tocht in een luchtballon. Gelukkig bieden steeds meer ballonvaartmaatschappijen, zoals Ad Ballon (Adballon.nl) en Westerwolde Ballooning (Westerwoldeballooning.nl), een obstakelvrije rolstoelmand. Zo kunnen mensen met een lichamelijke beperking ook meevliegen! De aangepaste ballonmanden hebben onder meer een speciale ingang en een veiligheidsysteem voor rolstoelen.

Motor

Steeds meer mensen met een lichamelijke handicap kunnen motorrijden. De ontwikkelingen op het gebied van hulpmiddelen, trainingen en aanpassingen voor de motor staan namelijk niet stil. Zo kan het dat twee mensen met een bovenbeenprothese onlangs (opnieuw) hun motorrijbewijs hebben gehaald. Wil je onderzoeken wat jouw mogelijkheden op de motor zijn? Dat kan onder meer bij de projectgroep Motor Mobiliteit voor Gehandicapten.

Aangepaste les-tractor

De eerste lestractor voor mensen met een lichamelijke beperking voor het behalen van een tractorrijbwijs is sinds kort een feit. In het Brabantse Son vind je bij de Tractor Academie een aangepaste, automatische tractor die je bestuurt met de handen. Gas geven, remmen en schakelen… nergens heb je de voeten voor nodig. De eerste tractorrijders zijn heel enthousiast. De eigenaar van de tractor hoopt dan ook dat dergelijke lesvoertuigen op korte termijn beschikbaar zijn door heel Nederland.

Heb jij nog andere voorbeelden? Laat het weten in een reactie.

Ook interessant