5 schrijvers met een lichamelijke beperking

14.12.2017 | Algemeen nieuws | 1808 keer bekeken
5 schrijvers met een lichamelijke beperking

Op zoek naar een goed boek om deze donkere dagen mee door te komen? In dit artikel tippen wij vijf bijzondere schrijvers met een lichamelijke beperking. Hun verhalen zijn aangrijpend, mooi en soms humoristisch, maar waarschijnlijk vooral ook heel herkenbaar. Lees je mee?

Richard Duray (lichamelijke beperking: dwarslaesie)

eeft vrijdag tijdens een ontgroeningritueel van het VU-corps zijn nek gebroken. (…) De jongen zal zijn leven lang invalide blijven,’ aldus een krantenbericht uit 1989. De student in kwestie is Richard Duray. Maar Richard laat zich niet kennen en behaalt in de jaren daarna wonderlijke resultaten. Dankzij pure wilskracht kan hij onder meer vier kilometer lopen en heeft hij meegedaan aan de marathon van New York. Richards boek ‘Dwars’ vertelt erover.

Boudewijn Paans (lichamelijke beperking: spasmen)

In zijn boek ‘Eindelijk invalide’ geeft schrijver Boudewijn Paans een humoristisch en treffend kijkje in zijn leven met spasmen. Dates, sollicitaties, reizen… het zijn zaken die vaak gewoon lijken, maar die voor veel mensen met een lichamelijke beperking niet vanzelfsprekend zijn. Met name dankzij zijn moeder en haar gevleugelde uitspraak ‘iedereen heeft wel wat’ laat Boudewijn zich niet kisten. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe…

Henriëtte Nooren-van den Bogaert (lichamelijke beperking: MS)

Henriëtte Nooren-van den Bogaert weet sinds 2004 dat ze Multiple Sclerose (MS) heeft. Ze heeft tot december 2011 gewerkt. Door middel van kleine berichtjes houdt ze haar collega’s vervolgens op de hoogte van haar ziekte. Die berichtjes zijn wegens groot succes gebundeld in het boek ‘Ik ben er één uit duizend’. Met haar boek wil Henriëtte op een luchtige, maar toch realistische manier informeren over MS. Hoe ziet het leven er écht uit voor iemand met die ziekte?

Vincent Bijlo (lichamelijke beperking: blind)

Cabaretier Vincent Bijlo is sinds een tijdje slechthorend, maar zijn hele leven lang al blind. In zijn autobiografische debuut ‘Het instituut’ schrijft hij over zijn jeugd op een blindeninstituut. Eén ding staat vast: Vincents hoofdpersoon, Otto, is niet zielig! Hij wordt verliefd en haalt allerlei kattenkwaad uit. Wat Otto echter het liefste wil, is weg van het instituut, naar een gewone school gaan en bij de radio werken. Zullen zijn dromen uitkomen? Een grappige en pakkende roman over ‘anders zijn’.

Marc de Hond (lichamelijke beperking: dwarslaesie)

Deze schrijver is inderdaad de zoon van opiniepeiler Maurice de Hond. Maar Marc is veel meer dan dat! Vanwege een medische fout heeft hij een dwarslaesie opgelopen. Desondanks heeft Marc zijn leven op inspirerende wijze opnieuw vormgegeven. Zo maakt hij cabaret, tv en documentaires, en werd hij geselecteerd voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam. In zijn boek ‘Kracht’ vertelt Marc op een oprechte en eerlijke manier over (leren) leven met een lichamelijke beperking en alles daaromheen.

Kijk je toch liever een mooie film? In dit artikel zetten we inspirerende films op een rijtje.

Welk boek van welke schrijver met een lichamelijke beperking spreekt jou het meeste aan en waarom?

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (3)

Reageren
 • 15.01.2018 - 16:39 uur | Yvette den Brok - Rouwendal

  Er zijn natuurlijk veel meer boek van schrijvers met lichamelijk handicaps. Neem nou mijn boeken.

  Want jen jij kinderboeken waar kinderen met een handicap in voorkomen? Die zijn er wel, maar niet veel. Vaak gaan die boeken over de handicap: over wat een handicap is en dat je best veel kunt als je gehandicapt bent. Natuurlijk is dat ook zo, maar moet daar nou steeds de nadruk op liggen?

  Ik vind van niet. In het gewone leven draait immers ook niet alles om de handicap. Tenminste, niet voor het kind zelf. Dat weet ik omdat ik zelf vanaf mijn geboorte een behoorlijk zware lichamelijke handicap heb. Als kind had ik dat amper in de gaten. Ik was gewoon wie ik was en daar deed ik het mee.

  Maar aan de reacties van de volwassenen om me heen merkte ik dat er iets aan mij mankeerde. Dát – en niet mijn handicap – maakte het soms moeilijk voor mij. Toen dacht ik dat ik de enige was. Nu weet ik dat er meer kinderen zijn die merken dat volwassenen in hun omgeving hen niet accepteren zoals ze zijn. Dat geldt zeker niet alleen voor kinderen met een handicap. Er zijn méér kinderen die om één of andere reden niet aan het ideaalplaatje voldoen en daar steeds mee worden geconfronteerd.

  Daarom besloot ik andere kinderboeken te gaan schrijven. Boeken waar ten eerste een kind met een handicap in voorkomt, zodat gehandicapte kinderen zichzelf kunnen herkennen in de boeken die ze lezen. Maar ik wilde dat ook andere kinderen zich in mijn kinderboeken zouden herkennen. Ik schrijf mijn kinderboeken kortom voor alle kinderen (en volwassenen) die om welke reden dan ook geïnteresseerd zijn in hoe mensen met elkaar omgaan en die willen nadenken hoe je kunt opkomen voor jezelf en voor anderen.

  Het mevrouwtje op mijn schouder
  Mijn eerste kinderboek heet "Het mevrouwtje op mijn schouder". Dat boek gaat over Liz, een meisje van tien jaar. Ze heeft dezelfde handicap als ik. Dat vindt zij zelf niet zo erg, maar haar vader en moeder wel en dát vindt Liz pas echt vervelend. Ze piekert daar vaak over en er zijn meer dingen waar ze vaak over nadenkt. Daar wordt ze best verdrietig en onzeker van.
  Op een avond als Liz in bed ligt te huilen, komt er een piepklein mevrouwtje – Fee, heet ze – naar haar toe. Ze troost Liz en ze belooft dat ze regelmatig bij Liz op haar schouder komt zitten om haar dingetjes in te fluisteren die haar kunnen helpen. Dat doet ze totdat Liz niet meer zo onzeker is.
  Welk kind wil er nou géén mevrouwtje dat op zijn schouder komt zitten en dingen zegt waar het iets aan heeft?
  Dit boek kost €12,50 inclusief verzendkosten

  pien en tes gaan weg van huis
  Het boekje "pien en tes gaan weg van huis" schreef ik voor kinderen die pas zelf kunnen lezen. Het gaat over twee buurmeisjes die van huis weglopen, omdat ze hun ouders niet leuk vinden. Ze gaan op zoek naar een nieuwe vader voor Tes en een nieuwe moeder voor Pien. Die vinden ze niet. Maar ze komen wel Wim tegen. Wim geeft hen deze heel wijze raad: ga terug naar huis en zeg wat je niet fijn vindt. Dit boek kost €10,00 inclusief verzendkosten.

  Bestellen:
  De boeken zijn te bestellen door een email te sturen naar info@yvettedenbrok.nl waarin je vermeldt welk boek je wil hebben en op welk adres je het graag wil ontvangen. Ik mail je terug hoe je kunt betalen en ik stuur het boek naar je toe.

 • Corné Ouburg
  24.12.2017 - 19:09 uur | Corné Ouburg

  BURUGO, vrolijke verhalen uit het leven van een rolstoelgebruiker. Door Corné Ouburg. Zie www.dwarslaesie.nl/webshop

 • Martine Reesink
  24.12.2017 - 17:47 uur | Martine Reesink

  'Welkom in de wereld van een kneus'! Door Martine Reesink (ik dus

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk