5 schrijvers met een lichamelijke beperking

Op zoek naar een goed boek om deze donkere dagen mee door te komen? In dit artikel tippen wij vijf bijzondere schrijvers met een lichamelijke beperking. Hun verhalen zijn aangrijpend, mooi en soms humoristisch, maar waarschijnlijk vooral ook heel herkenbaar. Lees je mee?
Richard Duray (lichamelijke beperking: dwarslaesie)
eeft vrijdag tijdens een ontgroeningritueel van het VU-corps zijn nek gebroken. (…) De jongen zal zijn leven lang invalide blijven,’ aldus een krantenbericht uit 1989. De student in kwestie is Richard Duray. Maar Richard laat zich niet kennen en behaalt in de jaren daarna wonderlijke resultaten. Dankzij pure wilskracht kan hij onder meer vier kilometer lopen en heeft hij meegedaan aan de marathon van New York. Richards boek ‘Dwars’ vertelt erover.
Boudewijn Paans (lichamelijke beperking: spasmen)
In zijn boek ‘Eindelijk invalide’ geeft schrijver Boudewijn Paans een humoristisch en treffend kijkje in zijn leven met spasmen. Dates, sollicitaties, reizen… het zijn zaken die vaak gewoon lijken, maar die voor veel mensen met een lichamelijke beperking niet vanzelfsprekend zijn. Met name dankzij zijn moeder en haar gevleugelde uitspraak ‘iedereen heeft wel wat’ laat Boudewijn zich niet kisten. Maar dan slaat het noodlot opnieuw toe…
Henriëtte Nooren-van den Bogaert (lichamelijke beperking: MS)
Henriëtte Nooren-van den Bogaert weet sinds 2004 dat ze Multiple Sclerose (MS) heeft. Ze heeft tot december 2011 gewerkt. Door middel van kleine berichtjes houdt ze haar collega’s vervolgens op de hoogte van haar ziekte. Die berichtjes zijn wegens groot succes gebundeld in het boek ‘Ik ben er één uit duizend’. Met haar boek wil Henriëtte op een luchtige, maar toch realistische manier informeren over MS. Hoe ziet het leven er écht uit voor iemand met die ziekte?
Vincent Bijlo (lichamelijke beperking: blind)
Cabaretier Vincent Bijlo is sinds een tijdje slechthorend, maar zijn hele leven lang al blind. In zijn autobiografische debuut ‘Het instituut’ schrijft hij over zijn jeugd op een blindeninstituut. Eén ding staat vast: Vincents hoofdpersoon, Otto, is niet zielig! Hij wordt verliefd en haalt allerlei kattenkwaad uit. Wat Otto echter het liefste wil, is weg van het instituut, naar een gewone school gaan en bij de radio werken. Zullen zijn dromen uitkomen? Een grappige en pakkende roman over ‘anders zijn’.
Marc de Hond (lichamelijke beperking: dwarslaesie)
Deze schrijver is inderdaad de zoon van opiniepeiler Maurice de Hond. Maar Marc is veel meer dan dat! Vanwege een medische fout heeft hij een dwarslaesie opgelopen. Desondanks heeft Marc zijn leven op inspirerende wijze opnieuw vormgegeven. Zo maakt hij cabaret, tv en documentaires, en werd hij geselecteerd voor het Nederlands rolstoelbasketbalteam. In zijn boek ‘Kracht’ vertelt Marc op een oprechte en eerlijke manier over (leren) leven met een lichamelijke beperking en alles daaromheen.
Kijk je toch liever een mooie film? In dit artikel zetten we inspirerende films op een rijtje.
Welk boek van welke schrijver met een lichamelijke beperking spreekt jou het meeste aan en waarom?