Nieuws

5 tips voor daten met een beperking

9 oktober 2019, Supportbeurs

Daten is leuk, maar vaak ook spannend. Dat geldt al helemaal als je een aandoening of beperking hebt. Want wanneer vertel je je date bijvoorbeeld hierover en hoe zal de ander op je reageren? Dit artikel geeft tips.

Meld je aan bij een datingsite

Als je de ware niet in het dagelijks leven tegenkomt, of als je wat onzeker bent, dan kan een datingsite uitkomst bieden. Daar ontmoet je niet alleen veel mensen, maar maak je tevens al een beetje kennis met je date voordat je elkaar in het echt ontmoet. Er bestaan heel wat websites en apps waarmee je op zoek kunt gaan naar de liefde, waaronder Lexa en Tinder. Je kunt ook kiezen voor een speciale datingsite voor mensen met een beperking, zoals G-Date en Datingspecials.nl. Dan heb je natuurlijk het voordeel dat iedereen een aandoening of beperking heeft, wat misschien vertrouwder voelt.

Bedenk een strategie

Voordat je een website of een app gaat gebruiken, is het goed om na te denken over hoe je jezelf wilt presenteren. Je kunt ervoor kiezen om je beperking in eerste instantie wat te verbergen, bijvoorbeeld door een profielfoto te gebruiken die genomen is vanuit een strategisch gekozen hoek. Of door in de eerste gesprekken bewust nog even niets te vertellen over je aandoening of beperking. Je bént die beperking immers niet, je hébt die. Je kunt daarentegen ook meteen open kaart spelen, zodat de ander weet waar hij of zij aan toe is. Het is maar net wat jij het fijnste vindt. We schreven hier al eerder over in de datingwereld van gehandicapten.

Wees open en eerlijk over je aandoening of beperking

Gefeliciteerd, je hebt een date gescoord! Als je de ander nog niet hebt verteld over je aandoening of beperking, dan is het wel aan te raden om dat voorafgaand aan het afspraakje te doen. Dat geldt zeker wanneer het direct zichtbaar is. Zo voorkom je dat de ander schrikt. Het kan fijn zijn om het gesprek via een appje of een chatbericht te voeren, want dat maakt het misschien wat minder eng. Wees niet bang: als je open kaart speelt, reageren de meeste mensen begripvol. En zo niet, dan zegt dat iets over hen en niet over jou!

Geniet ervan

Daten is onlosmakelijk verbonden met jezelf kwetsbaar opstellen. Dat is vaak spannend, maar vooral leerzaam en zelfs leuk! Probeer dan ook zoveel mogelijk van je afspraakje te genieten. Klets, ontdek en leer elkaar langzaam kennen. Wees niet direct te kritisch naar je date, maar geef hem of haar ook wat tijd om aan je beperking te wennen. En mocht er iets misgaan, lach er dan om. Zo toon je de ander dat je humor hebt en goed met je beperking omgaat. Bovendien is het altijd fijn om met iemand te daten die positief is. Over het algemeen doet dan niemand vervelend.

Leer van je ervaringen

Was je afspraakje geen succes? Of heeft de ander toch negatief gereageerd? Dat is natuurlijk niet prettig, maar geen reden om bij de pakken neer te gaan zetten. Houd de eer aan jezelf, zoek rustig verder en forceer niets. Je zult zien: hoe vaker je op date gaat, hoe gemakkelijker alles zal lopen. En dan vind je vast iemand die bij je past.  

Heb jij een aandoening of beperking en heb jij wel eens (online) gedatet? Laat jouw ervaringen en aanvullende tips weten in een reactie!

Ook interessant