Nieuws

8 Tips voor succesvolle crowdfunding

2 januari 2017, Supportbeurs

Steeds meer particulieren vinden de weg naar crowdfunding voor de financiering van bijvoorbeeld hun droom, project of goed doel. Via crowdfunding kun je om donaties, sponsoring, leningen of (bedrijfs-) participatie vragen. Realiseer je wel dat dit geen gemakzuchtige manier is om aan geld te komen. Wil je dat jouw crowdfunding campagne succes heeft, dan moet je er wel voor willen ‘werken’! In dit artikel geven we enkele tips, die vooral toegespitst zijn op het verwerven van donaties en sponsoring.

1. Kies een haalbaar doel

Mensen zijn niet geneigd om zo maar geld te geven. Het is met het oog op de ‘gunfactor’ dan ook belangrijk om het verhaal achter jouw crowdfunding project goed neer te zetten en om een haalbaar doel te kiezen. Trek de aandacht met een sterke titel en schrijf wat je droom / project is, wat je wilt bereiken, waarom je geld tekort komt enz. Foto’s en filmpjes doen het ook altijd goed!

2. Wees transparant

Specifieer waarvoor het geld dat je vraagt, precies dient. Wil je, zoals Steven Claeys, een bepaalde stof kopen zodat je jouw prototype van een passende broek in de markt kunt zetten om ook andere rolstoelgebruikers te helpen? Heb je geld nodig om jouw gehandicapte kind een broodnodige (maar dure) therapie te laten volgen? Wil je zoals Jacqueline van Kuilenburg mensen om een bijdrage vragen voor de aanschaf van een hulpmiddel? Maak ook duidelijk wat de concrete stappen zijn die je gaat nemen. Hoe duidelijker jij uiteenzet waar het geld naar toe gaat en hoe transparanter je bent in jouw plannen, hoe groter de kans dat potentiële geldschieters zien dat het geld dat ze jou geven, goed terecht komt en goed besteed is.

3. Welke beloning zet je er tegenover?

Zoek je sponsors? Beschrijf dan tevens duidelijk welke leuke en originele ‘rewards’ jij je sponsoren geeft voor hun bijdrage. Draag je hun naam op jouw shirt bijvoorbeeld voor een goed doel de Mont Ventoux beklimt? Geef je hen een gesigneerd exemplaar van jouw CD / boek die je met het verzamelde geld wilt maken?
Het is ook handig om de ‘rewards’ in waarde te laten toenemen als men besluit een hoger bedrag te sponsoren. Al is elke bijdrage, hoe klein ook, meer dan welkom, het kan toch slim zijn om mensen extra te motiveren om een hogere bedrag te storten.

4. Plaats updates

Om de aandacht van mensen vast te houden of om jouw huidige donateurs / sponsors op de hoogte te houden, is het een goed idee om regelmatig updates te plaatsen. Hoe gaat het met de actie? Welk bedrag heb je al binnengehaald? Welke acties heb je ondernomen? Krijg je de steun van een BN’er? Is jouw campagne de (lokale) media ter ore gekomen?

5. Kies het juiste crowdfunding platform

Er zijn in Nederland verschillende crowdfunding tussenpersonen of platforms actief. Welk platform je kiest hangt in eerste instantie af van welke crowdfunding methode je kiest (donaties / sponsoring) en van de inhoud van je project.
Zoek je donateurs om jouw droom te realiseren? Platforms zoals Dreamordonate.nl en 121donation.com helpen je daarbij. Sponsors of donateurs nodig voor de opstart van innovatieve producten, diensten of processen? Die kun je vinden op Indiegogo en Kickstarter. Geld nodig voor jouw artistieke droom? Voordekunst.nl en de internationale platforms Sellaband.com en Pledgemusic.com zijn hierin gespecialiseerd. Heb je een belangrijk wijk-of buurtproject waarvoor je geld wilt ophalen? Zet het op Voorjebuurt.nl of Geeferom.nl! Kan jouw familielid of kennis de kosten voor zijn zorg of hulpmiddel niet betalen en helpt de WMO / zorgverzekeraar niet mee? Via Famfundy.com kun je een fundingsactie opzetten. Wil je graag online fondsen werven voor een goed doel, sportvereniging, onderwijsinstelling, zorg- en welzijnsinstelling,…? Dan kan Kentaa.nl een goede partner zijn. Fondsenwerving voor een goed doel kan ook via Geef.nl.

Het is ook essentieel dat je je goed verdiept in de voorwaarden van het platform. Moet je betalen om jouw project op het platform te plaatsen? Indien ja, geschiedt die betaling dan vooraf of wordt het bedrag verrekend als het percentage van het behaalde (doel)bedrag? Wat als het bedrag dat je je tot doel had gesteld, niet binnen de looptijd van het crowdfunding project bereikt wordt? Krijg je dan wat er tot dan toe verzameld is uitgekeerd? Of krijgen al jouw investeerders hun geld weer terug en sta jij dan met lege handen?

6. Mobiliseer jouw netwerk!

Wanneer je via crowdfunding donateurs of sponsors zoekt, dan is het belangrijk je te realiseren dat verreweg het meeste geld uit jouw eigen netwerk zal komen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die verder van je af staan, pas investeren wanneer ze zien dat jouw eigen netwerk ook al (fors) bijdraagt. Mobiliseer daarom jouw familie, vrienden en kennissen zo veel en zo snel mogelijk. Het is daarbij een aanrader om iedereen persoonlijk aan te spreken in plaats van bijvoorbeeld een algemeen mailtje naar ‘beste ieereen’ te sturen. Vraag hen naast een financiële bijdrage zeker ook om jouw initiatief weer verder binnen hun netwerk te verspreiden.

7. Maak jouw crowdfunding project bekend

Via social media kom je direct met veel potentiële geldschieters in contact, maar waarom zou je je tot de internetkanalen beperken?! Vertel ook op jouw werk over jouw initiatief, aan de mensen op jouw (sport-)vereniging of hobbyclub… of zelfs aan iedereen die het horen wil op straat! Direct persoonlijk contact is vaak nodig om mensen die je niet kennen over te streep te trekken. Neem contact op met de (lokale) media, misschien willen ze wel helpen om meer bekendheid te geven aan jouw crowdfunding project. Alle kleine beetjes helpen!

8. Dankjewel!

Of je jouw doelbedrag nu gehaald hebt of niet, vergeet natuurlijk niet om jouw donateurs / sponsors te bedanken!

Ook interessant?
Crowdfunding: verzamel geld en realiseer je droom

Ook interessant