Aangepast tuinieren: zo doe je dat

‘Gardening is cheaper than therapy… and you get tomatoes!’ is een alom bekende quote onder liefhebbers van tuinieren. Ze hebben nog gelijk ook: uit onderzoek blijkt inderdaad dat tuinieren goed is voor je geest én lichaam. En het leuke is: iedereen kan tuinieren, dus jij ook! Maar hoe pak je dat slim aan?
1. Kies de juiste bestrating
Denk allereerst aan goede bestrating van je tuin, zoals tegels, asfalt of klinkers. Het is daarbij belangrijk dat de paden ook stroef blijven als het regent. Wanneer je in een rolstoel zit, kan het pad het beste ongeveer 1.20 meter breed zijn en op draaipunten rond de 1.50 meter. Verhoogde randen langs de paden kunnen handig zijn om te voorkomen dat je rolstoel in de tuin belandt. Een anti-worteldoek onder het terras is in alle gevallen handig: zo vermijd je vervelende klusjes als onkruid wieden!
2. Koop planten die bij jou passen
Kies voor planten die weinig onderhoud vragen, maar die wel echte blikvangers zijn. Wat dacht je van struiken als de Hortensia, Mahoniestruik en de Sneeuwbal? Die hoef je niet of nauwelijks te snoeien, maar bloeien wel bijzonder mooi. Ook planten als de Vrouwenmantel, Kattenkruid en de Astrantia zijn zeker geschikt. Slechtzienden of blinden genieten waarschijnlijk meer van een geurige kruidentuin, een vogelhuisje met tsjirpende vogels of een zoemend insectenhotel. Er is voor ieder wel wat wils te bedenken.
3. Pas je tuin aan
Wees creatief als je slecht ter been bent, niet goed kunt bukken of in een rolstoel zit. Je kunt op heel eenvoudige wijze een verhoogde bak maken waarin je toch kunt tuinieren. Maak deze bakken niet breder dan zo’n 60 centimeter, zodat je ook goed bij de achterste planten kan. Of wat dacht je van een stapel van kleine bakken op elkaar? Gebruik bijvoorbeeld planken, steen of kratten. Let er wel goed op dat het een stabiele constructie is én dat water nog weg kan. Ook brede randen zijn een uitkomst: hierop kun je namelijk materiaal kwijt of even leunen.
4. Gebruik hulpmiddelen
Schaf handig gereedschap aan dat je rug spaart, bukken vermijdt en/of tuinieren met één hand mogelijk maakt. Neem bijvoorbeeld een hark, schop of verplantschepje met een langere steel, zodat je je rug minder belast. Ook een knielmatje of -bankje kan nuttig zijn, net als een speciale tuinkruk op wieltjes. Je vindt dit soort hulpmiddelen in verschillende tuincentra, thuiszorgwinkels en webshops.
Werk jij graag in de tuin? Heb jij nog goede aanvullingen?