Nieuws

Aanspreekpunt voor de zorg

9 juni 2016, Supportbeurs

Als mantelzorger gaat u vaak mee naar alle afspraken die de patiënt heeft. Op die manier blijft u goed op de hoogte van de situatie en het is fijn voor de patiënt om samen met iemand naar moeilijke afspraken te gaan. Zo ook Bianca, zij zorgt voor haar moeder die in een revalidatiecentrum zit. Bianca heeft bij het revalidatiecentrum aangegeven dat zij als mantelzorger betrokken wil worden bij alle afspraken en beslissingen die gemaakt worden. Helaas doet het revalidatiecentrum dit niet en dus belt Bianca met deze vraag de Mezzo Mantelzorglijn voor advies. 

Mantelzorger erkennen

Bianca wil graag dat het revalidatiecentrum haar als mantelzorger erkent. Helaas maakt het revalidatiecentrum afspraken met haar moeder zonder dat zij ingelicht wordt. Bianca’s moeder is herstellende van een zware operatie en kan bij moeilijke gesprekken haar aandacht er lastig bijhouden. Het komt regelmatig voor dat moeder na een gesprek niet meer weet wat er is besproken. Het lukt Bianca niet om dit duidelijk te maken aan het personeel van het revalidatiecentrum. Bianca voelt zich bezwaard dat ze er elke keer over moet beginnen, maar ze wil het zo goed mogelijk voor haar moeder regelen. Dat is iets waar veel mantelzorgers zich in zullen herkennen. Bianca’s vraag aan mij was dan ook ‘Hoe zorg ik ervoor dat de zorgprofessionals mij als mantelzorger als aanspreekpunt ook informeren en betrekken bij afspraken en beslissingen?’

Advies voor Bianca 

Een goede communicatie tussen de mantelzorger en de zorginstelling (in Bianca’s geval het revalidatiecentrum) is erg belangrijk. Persoonlijk vind ik het jammer dat de zorginstelling Bianca er weinig bij betrekt. Als mantelzorger weet je immers als geen ander wat de zorgvrager nodig heeft. Het lijkt mij juist een mooie kans om de zorg zo goed mogelijk te organiseren als het personeel en de mantelzorger samenwerkt.

Aangezien de communicatie tussen Bianca en het zorgpersoneel voor haar moeder moeizaam verloopt, raad ik Bianca aan dit te melden bij de klachtenfunctionaris. Deze kan samen met haar en de zorginstelling zoeken naar een oplossing.  Het is belangrijk dat zij er samen met de instelling uit komt, om de  zorg voor haar moeder optimaal te houden. Ook raad ik aan dat Bianca’s moeder het zorgpersoneel vraagt haar dochter Bianca bij alle beslissingen te betrekken. Wanneer het revalidatiecentrum dit óók hoort van de zorgvrager zullen zij Bianca serieuzer nemen. 

Tips als uw naaste in een zorginstelling verblijft

Mezzo heeft acht praktische tips opgesteld voor mantelzorgers waarbij de zorgvrager in een zorgorganisatie verblijft. Lees de 8 tips.

Heeft u een vraag of wilt u uw eigen ervaring delen met de Mezzo Mantelzorglijn? De Mezzo Mantelzorglijn is bereikbaar via mantelzorglijn@mezzo.nl of telefoonnummer 0900-20 20 496, iedere werkdag van 09:00 uur tot 16:00 uur (10 ct/pm).

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Ook interessant