Acceptatie

12.07.2017 | Columns | 5247 keer bekeken
Acceptatie

Als je een handicap hebt, kun je vaak niet zonder hulpmiddelen,of je dat nou leuk vindt of niet. Door mijn spierziekte die de kracht in de onderarmen en onderbenen aantast (HMSN) heb ik inmiddels ervaring met diverse hulpmiddelen. Ik loop reeds lang met orthopedische schoenen. Rond mijn veertigste ging ik buiten met een stok lopen, toen ik tegen de zestig liep ging ik een loopkruk gebruiken en de laatste jaren loop ik buiten met een loopfiets. Daarnaast heb ik een lage instapfiets met elektrische ondersteuning.

Het gebruik maken van een hulpmiddel en ook het overschakelen naar een ‘zwaarder’ hulpmiddel,vraagt elke keer weer om het accepteren daarvan. Elke keer begin je met ‘ik heb het eigenlijk niet nodig, maar vooruit laat ik het maar eens proberen’. Steeds weer moet je een zekere schroom overwinnen. Nu ik inmiddels vijf jaar van een loopfiets gebruik maak en daarmee ook als het moet letterlijk kilometers kan maken, weet ik dat dit hulpmiddel voor mij essentieel is. Je ziet ze niet zo vaak in het straatbeeld en daarom krijg ik regelmatig vragen en opmerkingen over de loopfiets.

Je blijft er meer bij in beweging dan met een scootmobiel, je kunt er behendiger mee manoeuvreren dan met een rollator, hij is bovendien licht in gewicht en past met een beetje moeite in de kofferbak van een auto. Kortom,ik kan de loopfiets niet meer missen.

Er is één ding waar ik moeite mee heb. Dat is als er gelegenheden zijn, waar het binnenkomen met de loopfiets niet vanzelfsprekend geaccepteerd wordt. Als dat gebeurt reageer ik stekelig, ik kan er eerlijk gezegd niet goed tegen.

Ik maak dit nog regelmatig mee. Van de zomer gebeurde dit in het Fries Museum in Leeuwarden,waar bij de receptie werd gezegd dat ik niet met de loopfiets het museum in mocht. In de huisregels van het museum staat dat loopfietsen niet zijn toegestaan. Je kunt er wel een rollator of rolstoel lenen. Ik weet zeker dat ik met mijn loopfiets geen objecten zal beschadigen en ik vind dat je als museum dit hulpmiddel behoort te accepteren. Als je hulpmiddel niet wordt geaccepteerd, voel je jezelf ook afgewezen, daar zit de pijn. Na enige discussie mocht ik het museum toch op mijn manier bezoeken.

Ook bij Diergaarde Blijdorp staat in de huisregels dat (loop)fietsen niet zijn toegestaan. Onlangs bezocht ik de Diergaarde omdat er een jubileumbijeenkomst van de Rotterdamse vereniging van aangepast sporten werd gehouden. Veel gehandicapte bezoekers dus. Ikkwam aan met mijn loopfiets en bij de ingang zei een bewaker, ‘dat gaat zo maar niet’. Hij moest eerst bellen of dit wel mocht, eerst de een en vervolgens nog een ander. Ja hoor,het mocht uiteindelijk. Het loopt dus elke keer met een sisser af, maar je zou willen dat het direct vanzelfsprekend is.

In de tram in Rotterdam heb ik ook enkele keren meegemaakt, dat het ding van een wagenbegeleider eigenlijk niet mee mocht. Maar het Rotterdamse vervoerbedrijf heeft toegankelijkheid hoog in het vaandel staan en ik merk dat de houding van de medewerkers positiever is geworden.

Het ziet er naar uit dat Nederland eindelijk het VN-verdrag over de behandeling van mensen met een beperking gaat ratificeren. Toegankelijkheid is een belangrijk aspect van dit verdrag. Met een handtekening verander je niet direct het gedrag van mensen en van organisaties, maar ik hoop wel dat we toegroeien naar het meer vanzelfsprekend accepteren van de noodzakelijke hulpmiddelen van mensen met een beperking. Dus geen huisregels opstellen die bepaalde hulpmiddelen uitsluiten. Ga liever te rade bij mensen met een handicap en laat hen aangeven welke hulp of hulpmiddelen ze nodig hebben. Acceptatie brengt hen en de samenleving meer geluk en wijsheid!

Bekijk & lees alle columns door José van Rosmalen.

Bronnen afbeeldingen: SitGo.nl en Pom Revalidatie Techniek (Alinker R-volution loopfiets)

Bovenstaande column van José van Rosmalen is eerder op SupportBeurs.nl gepubliceerd.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (10)

Reageren
 • alice klein breteler
  11.11.2015 - 12:12 uur | alice klein breteler

  Goed om te weten, Het Stedelijk museum in Amsterdam,daar kun je een Alinker huren!!!! Geweldig !!

 • Jenny van den Berghe
  06.11.2015 - 13:12 uur | Jenny van den Berghe

  In het artikel wordt precies aangegeven hoe het in de praktijk gaat, en hoe het zou moeten gaan. Het moet een vanzelfsprekendheid zijn, dat je met je hulpmiddelen overal terecht kunt.

 • yvonne balvers
  05.11.2015 - 15:33 uur | yvonne balvers

  Ik ken t. De overgang van 'heb ik niet nodig' naar 'goh toch wel handig' naar 'had ik er maar eerder aan begonnen'. En de kleine irritaties en opmerkingen van anderen waarbij je je best doet om zelf je positieve insteek te behouden. Ik heb een scootmobiel, krijg regelmatig opmerkingen hierover. Deels positief (ooit vanwege het aanhangende kinderzitje) deels van pubergehalte maar soms ook gewoon volwassen doch kennelijk nog steeds onverstandige mensen die luidkeels hun medelijden uitten. Daar heb ik geen behoefte aan. Ik loop momenteel m.n. aan tegen de NS. Ik stal mijn scootmobiel graag bewaakt bij de NSstalling in mijn woonplaats maar betaal dan 4 keer (!) zoveel als dat ik een gewone fiets zou stallen. Ik neem meer ruimte in beslag, is het argument. Ach, ondanks de obstakels op je loopfiets- of scootmobielweg....gewoon lekker doorgaan!

 • Rob Bruintjes
  05.11.2015 - 15:06 uur | Rob Bruintjes

  Dit probleem wordt groter als je extreem lang bent, zoals ik. Met mijn 2,21 m heb ik vrijwel niets kunnen vinden om mijn lange lijf op of in te kunnen zetten. Nu nog niet actueel, maar dat kan zo maar ineens wel actueel worden.

 • Henriette M.
  05.11.2015 - 12:42 uur | Henriette M.

  Hoi, ik heb zelf al heel wat hulpmiddelen versleten en gezien. Ik rij met een (superhippe) scootmobiel en heb een rolstoel met elektrische ondersteuning. Maar zo'n mooie loopfiets heb ik nog niet eerder gezien. Ik kan me voorstellen als dit jou gebruikelijke hulpmiddel is dat je daar ook "gewoon" een museum mee wilt bezoeken. Als ik iets niet eerder gezien heb kan ik toch wel zien of de eigenaar zijn hulpmiddel onder controle heeft? Als ik mijn rolstoel op de snelste stand heb staan ben ik niet veilig in een glasmuseum...

 • Marjanne Weggemans
  05.11.2015 - 10:44 uur | Marjanne Weggemans

  Dat je volop met zo'n mooie flitsende loopfiets bekijks hebt, is logisch. Toen ik 2008 de Raam versie kreeg, had ik daar in eerste instantie heel veel profijt van.. In mijn vijfdeurs reed ik de loopfiets zo tussen de achterbank en voorstoelen. Helaas heb ik afscheid genomen vanwege rompinstabiliteit tgv. FSHD ystrofie

  Het moet het rode autootjes effect gaan worden, doordat jij en velen met jou laten zien dat dit een hulpmiddel is.
  Zoals ook een bril een hulpmiddel is of een beugel-BH alleen zie je die niet ;-).
  In een museum kom ik met mijn rolstoel met duwondersteuning en dat geeft soms bijzondere slippartijen en nog veel drempels.
  Maar beter om zelf mijn tempo te bepalen, hoe lang ik naar een kunststuk mag kijken.

  Dat je nog veel erop uit mag gaan en veel moois mag blijven zien.

 • José van Rosmalen
  22.10.2015 - 16:46 uur | José van Rosmalen

  Dank voor jullie reacties. Inderdaad voelt afwijzen van een hulpmiddel ook als afwijzen van jezelf. Daarom moeten we, vind ik, op blijven komen voor gelijkberechtiging en acceptatie.

 • Marleen Koom
  20.10.2015 - 12:03 uur | Marleen Koom

  Het hulpmiddel wat dan ook hoort bij jou, als dat niet wordt geaccepteerd dan kun je het gevoel krijgen dat ze jou ook niet accepteren.

 • Kitty Bakker
  20.10.2015 - 10:31 uur | Kitty Bakker

  Een heel herkenbaar verhaal! Ikzelf heb ook al 6 jaar, naast mijn rolstoel, een loopfiets.
  De onbekendheid van dit hulpmiddel maakt dat de gebruikers nog steeds de nodige 'obstakels' tegenkomen, en dat terwijl je met de loopfiets veel minder kans hebt om brokken te maken dan met de rolstoel. Je hebt namelijk veel beter zicht én je neemt minder ruimte in!

 • Wilma / Fae Lap
  19.10.2015 - 18:05 uur | Wilma / Fae Lap

  Goed stuk, José , de rechten van de mens geldt ook /juist voor de mens met een beperking. Ongeacht !!!!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk