Nieuws

Al rollend Spaanse steden aan zee ontdekken

9 februari 2017, Supportbeurs

De lente en de zomer komen eraan… Begint het bij jou ook te kriebelen om een citytrip te maken? Wat dacht je van Spanje; land van cultuur, zon, siësta, paella, rolstoelvriendelijke steden aan zee… kortom fiësta! In de grote steden heb je voldoende keuze in rolstoeltoegankelijke hotels. Viva Espagna; we brengen je graag op enkele ideeën!

Rolstoelvriendelijk Barcelona

Een topbestemming voor een stedentrip. Er valt zoveel te beleven: leuke oude wijken, heerlijk eten en drinken, hippe winkels, een prachtig strand, cultuur, FC Barcelona enz. Eenmaal geland op het vliegveld, kun je met de blauwe Aerobus (met automatische rolstoelhelling en gereserveerde plaatsen) prima naar het centrum. Neem je liever een taxi? Dan kun je het best op voorhand een aangepaste taxibus reserveren, want de reguliere taxi’s zijn niet altijd even rolstoelvriendelijk.

Barcelona verkennen kan perfect met het openbaar vervoer. De stadsbussen beschikken allemaal over automatische hellingen en er zijn standaard plaatsen gereserveerd voor mensen in een rolstoel of scootmobiel. Ook de tram is goed toegankelijk, al moet gezegd worden dat Barcelona niet over een groot tramnetwerk beschikt. De metro daarentegen is niet altijd zonder hindernissen te nemen en sommige stations hebben geen lift. Op de Funicular, de kabelspoorweg van Parallel naar Montjuïc, moet je als rolstoelgebruiker voorin instappen. De kabelbaan Teleferic naar Montjuïc is minder aan te raden.

Een goede manier om je naar alle hoogtepunten van de stad te laten vervoeren, is de Bus Turistic. Rolstoelgebruikers kunnen via de achterdeur naar binnen en hebben gereserveerde plaatsen op de benedenverdieping van de bus. Hou je van cultuur? Het Picassomuseum is met een rolstoel redelijk goed te bezoeken, maar het Macba, het museum voor hedendaagse kunst, is misschien wel de meest rolstoelvriendelijke plek in heel Barcelona.

Een kunstenaar / architect die zijn stempel heeft gedrukt op deze bruisende is Gaudi. Als je zijn markante stijl een beetje kent, dan zal je beseffen dat niet al zijn gebouwen even rolstoelvriendelijk zijn. De Sagrada Familia is echter een bezienswaardigheid die tijdens jouw bezoek niet mag ontbreken. Als rolstoelgebruiker mag je gratis naar binnen en de kerk is, afgezien van de torens, zeer goed toegankelijk. Ook het gebied rondom de kerk is rolstoelvriendelijk ingericht.

Dat is ook het geval bij een groot gedeelte van Parc Guëll, maar vanwege de vele hoogteverschillen is het toch handig(er) om Gaudi’s stadstuin met een begeleider te bezoeken. Als rolstoelgebruiker heb je gratis entree in het museum in het park, al kun je er jammer genoeg alleen de benedenverdieping bekijken. Je betreedt het park het best via de ingang aan de Carretera del Carmen, waar ook een ruime parking is.

Een dagje strand is natuurlijk ook een must als je in Barcelona bent. De hele boulevard langs het strand is verhard en bij elk strand heb je de mogelijkheid om naar beneden te gaan, het zandstrand op. Via houten loopplanken kun je dichtbij de zee komen.

Toegankelijk Valencia

Valencia is een stad in opkomst vol leuke bezienswaardigheden, mooie stranden en heerlijke restaurantjes. Wie er is geweest, is razend enthousiast! Eenmaal geland, kun je je met een aangepaste taxi naar je hotel laten brengen. Ook in Valencia is het openbaar vervoer grotendeels rolstoelvriendelijk. Bijna alle metro- en tramstations zijn voorzien van een lift of oprijbaan en hebben extra brede toegangspoortjes voor rolstoelgebruikers. Let op: er zijn wel enkele uitzonderingen (raadpleeg hiervoor de kaart van MetroValencia). Het uitgebreide busnetwerk is vrij goed toegankelijk, veelal via een uitklapbare oprijbaan. Er zijn gereserveerde rolstoelplaatsen in het middengedeelte van de bus.

Cultuurliefhebbers halen hun hart op in deze stad van de wetenschap en de kunsten. Het Wetenschapsmuseum en het Oceanografico zijn goed toegankelijk en je krijgt als rolstoelgebruiker korting op je entreekaartje. Ook het museum van Bellas Artes en het museum van de moderne kunst IVAM kun je gemakkelijk bezoeken. Via speciale oprijbanen zijn de Kathedraal van Valencia en de Mercado Central te bekijken.

Na al dat cultuurgeweld even uitrusten in één van Valencia’s mooie parken? Park Turia en de Jardines de Viveros, naast het museum van Bellas Artes, zijn zeer goed toegankelijk als je in een rolstoel zit.

Een bezoek aan het strand behoort dankzij het plan van de ‘Playas Accesibles’ (‘Toegankelijke stranden’) van de gemeente Valencia absoluut tot de mogelijkheden. Er zijn speciale parkeerplaatsen, aangepaste strandrolstoelen / strandkrukken, beschikbare schaduwplaatsen en speciaal opgeleid personeel tijdens het hoogseizoen om je te begeleiden bij het baden in zee.

Zonovergoten Malaga

De zonovergoten Zuid-Spaanse kustplaats Malaga is volop in ontwikkeling en wordt steeds hipper en populairder! Er heerst een gezellige Andalusische sfeer. Het historische centrum is getekend door de sporen van de vele bezetters, van de Feniciërs en Romeinen tot de Moren en de Fransen (Napoleon). Vanaf de jaren ’90 zijn grote gebieden getransformeerd tot 100% voetgangerszone, zonder stoepen en randen… ideaal voor rolstoelgebruikers!

Malaga heeft de laatste 5 jaar maar liefst 35 miljoen euro geïnvesteerd in tal van voorzieningen zoals hellingbanen, leuningen, betere bestrating enz. om de stad toegankelijk te maken. Het stadsbestuur heeft zich ook als prioriteit gesteld om het openbaar vervoer van toegankelijke informatie (informatieborden, braille, pictogrammen en geografische info) te voorzien. Ook vele parken, monumenten en musea zijn als rolstoelgebruiker prima te bezoeken. Het Moorse Alcazaba Fort heeft bijvoorbeeld een zuidelijk gelegen toegangsweg (Calle Guillen Sotelo) met lift zodat je zonder problemen van de voet van de Gibralfaro heuvel tot aan de poort van het monument komt. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht over de baai van Malaga. Het Museo Thyssen met Spaanse klassieke kunst bevindt zich in een voormalig Romeins paleis en is, inclusief toiletten, overal toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Voor strandliefhebbers biedt Malaga verschillende stadsstranden, waar je tevens heerlijk kunt verpozen in diverse strandtentjes, Chiringuitos en visrestaurants. Playa de la Caleta is één van de populaire stadsstranden aan de Pablo Picasso promenade. Het staat bekend als het schoonste strand in het gebied en is rolstoeltoegankelijk.

Ook interessant