Nieuws

Als u mijn plaats neemt, neem dan ook mijn handicap

26 juni 2014, Supportbeurs

Zet ‘m daar maar neer!
Al eerder schreven we over mobiliteit, hoe belangrijk het is voor uw zelfredzaamheid en voor de kwaliteit van leven. Zelfstandig de deur uit kunnen met uw scootmobiel of uw aangepaste auto. Maar als u met uw auto op stap gaat, hoe staat het dan met het parkeren? Kunnen mensen met een beperking nog wel goed terecht voor een gratis parkeerplaats?

Als u mijn plaats neemt, neem dan ook mijn handicap
Dat is de slogan waarmee de overheid in België overtreders aanspreekt die onterecht een parkeerplaats voor personen met een beperking innemen.

De Nederlandse overheid heeft er ook meer dan genoeg van en schrijft stevige boetes uit voor mensen die denken dat het wel oké is om ‘even’ op een gehandicapten parkeerplaats te staan.

Een gewone parkeerboete kost u in 2014 90 euro, maar onterecht op een rolstoel P staan, levert een boete op van maar liefst 370 euro. Daarmee is het bijna de hoogste boete die in het verkeer uitgegeven wordt.

Parkeergeld betalen?
De regels voor het betalen van parkeergeld zijn niet altijd duidelijk. Of er betaald moet worden voor parkeren op een gehandicaptenplaats, beslissen de gemeenten. In ongeveer de helft van de plaatsen is dit gratis, anders moet gewoon betaald worden. Steeds vaker leest u in het nieuws dat het gratis parkeren opgeheven wordt. Zoals bijvoorbeeld in Zaandam, waar personen met een beperking moeten gaan betalen in de gloednieuwe parkeergarage bij het ziekenhuis. De parkeergarage wordt beheerd door een particulier  bedrijf en het ziekenhuis en de gemeente zeggen dat ze geen invloed op de tarieven uit kunnen oefenen. Een tegenvaller voor mensen die regelmatig op controle moeten en zo toch voor een flinke kostenpost komen te staan.

Sommige gemeenten kiezen voor een tussenvorm, waarbij parkeren op een reguliere plaats ondanks de gehandicaptenkaart wel betaald moet worden, maar op een gehandicaptenplaats niet. Dat maakt het behoorlijk ingewikkeld als u vaak op pad bent in het land.

Een rolstoel P vinden met een app
Gewone navigatiesystemen hebben vaak nog niet de mogelijkheid om speciale parkeerplaatsen te zoeken. Daarom zijn er diverse apps ontwikkeld voor smartphones en tablets. Daarmee kunnen personen met een beperking gemakkelijk en snel naar een geschikte invalidenparkeerplek geleid worden. Deze apps zijn gebaseerd op NaviDisa, een speciale database met alle POI (Points of Interest) die voor mensen met een handicap interessant zijn.

De app NaviDisa Parking komt hieruit voort en combineert de locatie van 49.000 parkeerplaatsen  met het gemeentelijk parkeerbeleid. Zo kunt u meteen zien wat de regels voor het parkeren zijn op een specifieke plaats.  Een uitkomst, want zo’n parkeerboete, daar zit niemand op te wachten!

Europese invalidenparkeerkaart – Gehandicapten parkeerplaats – Invalidenkaart – Invalidenparkeerplek – Gehandicaptenplaats – Rolstoel P

Ook interessant voor u?
Mobiliteit is zelfstandigheid >
Overzicht nieuwsartikelen >

Ook interessant