Artsen tegen opnemen gesprek met patiënt

Ruim 62% van de medisch specialisten in Nederland wil gesprekken tussen artsen en patiënten niet opnemen. Volgens minister Schippers is dat echter wel een geschikte manier om patiënten het gesprek beter te laten onthouden. Of zijn er nog andere oplossingen?
Informatie missen tijdens dokstersgesprek
In maart kwam minister Schippers van Volksgezondheid met het plan om gesprekken tussen artsen en patiënten op te nemen. Onderzoek van TNS NIPO toont aan dat patiënten vaak belangrijke informatie missen tijdens een doktersgesprek en dat 25% van de patiënten niet precies begrijpt wat de specialist hen vertelt. Meer dan 33% is de inhoud van het gesprek zelfs alweer (deels) vergeten bij het verlaten van de behandelkamer. Het gesprek opnemen zou patiënten dan ook helpen om alle informatie beter te verwerken.
Doktersgesprek op sociale media?
Uit onderzoek van de Federatie Medisch Specialisten (FMS) en KRO/NCRV-radioprogramma De Ochtend blijkt echter dat medisch specialisten het veelal niet eens zijn met het plan van minister Schippers. 50% van de deelnemende specialisten krijgt wel eens een verzoek om een gesprek op te nemen; 62% van de respondenten voelt daar niets voor. 75% vreest daarnaast dat patiënten het gesprek op sociale media plaatsen en zo de reputatie van de arts schenden.
Richtlijnen
FMS-voorzitter Frank de Grave pleit dan ook voor richtlijnen over het opnemen van de conservaties tussen dokter en patiënt. Diana Veldman, directrice van patiëntenfederatie NPCF, is het daar niet mee eens. Veldman: ‘Patiënten worden neergezet als halve criminelen die erop uit zijn om dingen op straat te slingeren. De patiënt is juist ziek en kwetsbaar en zit in een gesprek met een dokter die ingewikkelde medische termen gebruikt.’
Voorbereiden dokstersgesprek
Zowel patiëntenfederatie NPFC als de artsen willen dat er andere oplossingen komen. Zo kunnen artsen de instructie krijgen om de conclusie aan het einde van het gesprek kort te herhalen. Patiënten kunnen daarnaast iemand meenemen naar het gesprek of het online platform ‘Beter naar de dokter’ van Zilveren Kruis gebruiken. Zij moeten zich met andere woorden beter gaan voorbereiden. Diana Veldman van NPCF beaamt dit: ‘Wij raden patiënten aan van tevoren goed na te denken over wat ze willen weten.’
Zou jij een gesprek met je dokter willen opnemen en waarom? Laat het weten!