Nieuws

Autorijden in aangepaste auto als je lichamelijke beperking hebt

3 september 2017, Supportbeurs

Is autorijden vanwege een lichamelijke beperking lastig, zoals het sturen, gas geven of remmen? Of heb je bijvoorbeeld moeite met het in- en uitstappen? Dan biedt een aangepaste auto uitkomst. Dit artikel vertelt je welke aanpassingen er mogelijk zijn.

In- en uitstappen

Om gemakkelijk in en uit de auto te komen, bestaat er een aantal handige hulpmiddelen. Allereerst kun je handgrepen in de auto plaatsen. Of zorg voor een verlengde schuifstand op je stoel, waarmee je de autostoel ver naar voren, naar achteren, naar links of naar rechts schuift.

Je kunt ook kiezen voor een hoog/laagzit, waarbij de autostoel elektrisch omhoog en omlaag beweegt. Een andere elektronische mogelijkheid is een instaptrede, die automatisch onder de auto uitschuift als de deur opengaat. Door die trede hoef je minder diep of hoog te stappen.

Verder kun je een draaistoel laten maken in je auto. Die stoel draait tot buiten de auto, waardoor er meer ruimte is om in of uit te stappen. Ook zijn er hulpmiddelen die helpen om van een zittende naar een staande positie te komen.

Sturen, remmen en gas geven

Als je door je beperking weinig kracht in je handen hebt, dan is een joystick, een stuurknop of een ministuur een mogelijke oplossing. Een andere mogelijkheid is een aangepaste positie van het stuurwiel en/of de stuurkolom. En wanneer je helemaal niet in staat bent je handen te gebruiken om te sturen, dan kan de stuurfunctie in een aangepaste auto worden overgenomen door de voeten.

Andersom kan het ook: als je niet goed kunt remmen met je voeten, kun je door middel van een hendel ook remmen met de hand. Een aangepaste rembekrachtiger of parkeerrem is een oplossing  als je weinig kracht in je voeten hebt, net als een remslof. Op het rempedaal zit dan een schoenafdruk waarin je je voet plaatst. Zo schuift je voet niet weg tijdens het rijden.

Voor het gaspedaal geldt hetzelfde als voor het rempedaal: als je niet goed gas kunt geven met je voeten, dan is het in een aangepaste auto ook mogelijk gas te geven met je handen. Dat doe je dan door middel van een hendel of door een knop op het stuur. Het is zelfs mogelijk om gas te geven met de knieën. Eventueel kun je het gaspedaal ook links laten plaatsen.

Heb je onvoldoende kracht om de hendels voor het gas of de rem te bedienen, dan is een gecombineerde rem-gasfunctie wellicht een oplossing. Er is dan slechts één hendel in de auto, die je voor beide handelingen gebruikt.

Schakelen, kijken en meer

Als je een handgeschakelde auto hebt, dan kun je een halfautomatisch systeem laten installeren, dat het schakelen voor een groot deel overneemt. Of je bedient de koppeling door middel van een knopje of een hendel op het stuur.

Is het vanwege een lichamelijke beperking lastig om je hoofd te draaien, laat dan extra spiegels ophangen in je auto. Een dodehoekspiegel en een panoramische binnenspiegel zorgen er bijvoorbeeld voor dat je niet alleen ziet wat er achter je, maar ook links en rechts van je is.

Ook zaken als verlichting, de claxon, richtingaanwijzers en ruitenwissers zijn eenvoudig aan te passen. Zo kunnen de bedieningen kort bij of op het stuur worden geplaatst. Het is zelfs mogelijk de werking van de verlichting en ruitenwissers over te laten nemen door sensoren. De ruitenwissers gaan dan bij regen automatisch aan en in de juiste stand.

Een hulpmiddel meenemen

Wil je een rolstoel of een ander hulpmiddel, zoals een rollator, looprek of scootmobiel, meenemen in de aangepaste auto, maar is tillen lastig of onmogelijk? Dan zijn er verschillende soorten liften die je hierbij helpen, zoals een kofferbaklift, een daklift, een robotlift of een interieurlift. 

Met een rolstoel de aangepaste auto in

Wil je zittend in je rolstoel de auto in? Dat kan in een rolstoelauto –of bus. Autoaanpassingen die dan nodig zijn, zijn bijvoorbeeld een bodemverlaging, een oprijplaat of een rolstoellift. En uiteraard een systeem om de rolstoel vast te zetten, zoals een klem of een speciaal gordelsysteem.

Een lift betekent over het algemeen meer comfort, maar ook kans op storingen en een zwaarder rijgewicht. Bovendien ben je minder snel de auto in en uit dan bij een oprijplaat. Een oprijplaat heeft echter ook nadelen: zo heb je meer ruimte nodig op straat.

Tot slot

De ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe hulpmiddelen en aanpassingen bij. Autorijden en autoaanpassingen zijn niet goedkoop, oriënteer en informeer dus goed! Kun je je het veroorloven, dan biedt een aangepaste auto je mobiliteit en daarmee een stukje vrijheid en zelfredzaamheid.

Wat zijn jouw ervaringen met een aangepaste auto? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant:
Column ‘Haar eerste aangepaste auto’ door Kees de Jager >

Ook interessant