Behoud banen in thuiszorg valt tegen

11.09.2015 | Algemeen nieuws | 1406 keer bekeken

Voor 2015 en 2016 heeft de regering in het totaal 220 miljoen euro subsidie uitgetrokken om zoveel mogelijk banen in de thuiszorg te behouden. Maar de subsidieregeling blijkt niet aan de verwachting te voldoen. Slechts zeven tot vijftienduizend werknemers in de thuiszorg blijven aan de slag dankzij deze zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT). Doel is met de HHT 19.000 personen in de thuiszorg aan het werk te houden.

Periodiek wordt onderzocht hoe ver gemeenten zijn met het invoeren van de Huishoudelijke Hulp Toelage en hoeveel banen deze regeling oplevert. Al eerder werd vastgesteld dat de HHT nog niet werkt zoals gewenst en werden gemeenten opgeroepen om door te pakken.

In praktijk blijkt inmiddels wel dat gemeenten na een trage start vooruitgang hebben geboekt met de implementatie van de HHT-plannen en dat de regeling nu gedeeltelijk of geheel operationeel is. De trage start beïnvloedt uiteindelijk wel de beoogde effecten van de HHT-regeling, namelijk behoud van werkgelegenheid in de thuiszorg.

Dat de beoogde doelstelling van de Huishoudelijke Hulp Toelage niet wordt gehaald wordt mede veroorzaakt doordat de vraag naar de toelage achterblijft. Dit zou veroorzaakt kunnen worden door de hoogte van de eigen bijdrage die de zorgvrager dient te betalen.
De eigen bijdrage die werd gevraagd aan de zorgvragers varieerde van zo’n tien tot ruim twaalf euro per uur. Daarmee kwam de eigen bijdrage in de buurt van het tarief dat particuliere hulpen rekenen.

Inmiddels hebben veel gemeenten het uurtarief uit de HHT verhoogd, wat een lagere eigen bijdrage van zo’n vijf euro per uur betekent voor de zorgvrager.
Ook vergroten gemeenten het aantal doelgroepen voor wie de HHT beschikbaar is en/of hebben ze het maximum aantal uren verhoogd.

Andere oorzaken van het achterblijven van het aanvragen van een HHT is dat niet alle gemeenten goed inzicht hadden in de doelgroepen binnen hun gemeentegrenzen. Bovendien liet de communicatie over de HHT ook nog wel eens te wensen over.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (0)

Reageren
27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk