Belgische robothand als hulpmiddel voor doven

Studenten van de Universiteit van Antwerpen hebben speciaal voor doven een robotarm ontwikkeld die gebarentaal begrijpt en uitvoert. De robotarm is gemaakt met een 3D-printer. De wetenschappers, de jonge studenten Guy en Stijn, kwamen op het idee voor dit hulpmiddel toen ze hoorden dat er een tekort aan doventolken is. Dove kinderen volgen bijvoorbeeld steeds vaker onderwijs in reguliere klassen, waar niet altijd voldoende doventolken voor beschikbaar zijn.
Techniek robothand
Naast een 3D-printer is gebruik gemaakt van drie motorcontrollers en een Arduino-computer bij het maken van de robotarm, een project dat de naam Aslan heeft gekregen. In de onderarm zijn 16 servomotoren aangebracht, die als spieren fungeren en de robothand laten bewegen. De hand vertaalt geschreven berichten naar gebarentaal en is een handige doventolk als er geen menselijke tolk in de buurt is, bijvoorbeeld in een klaslokaal of rechtszaal.
Het kost behoorlijk wat tijd om de robotarm met hand te produceren, alleen al het printen van de 25 plastic onderdelen neemt 139 uur in beslag. Het vervolgens in elkaar zetten van het hulpmiddel kost 10 uur. “Dankzij het innovatieve ontwerp blijft Aslan betaalbaar, zonder verlies aan kwaliteit. Stukken kunnen afgeprint worden op een 3D-printer om vervolgens eenvoudig, bijna zoals lego, gemonteerd te worden. Het gebruik van 3D-printing technologie maakt het mogelijk de productiekosten te drukken, alsook het uitvoeren van modificaties of herstellingen waar nodig.”
Nuttig hulpmiddel voor doven?
Doordat de hand op dit moment alleen nog geschreven berichten kan vertalen, is het nog niet heel erg nuttig hulpmiddelvoor dove mensen. Het uiteindelijke doel van de wetenschappers is dat de computer gesproken tekst begrijpt en vertaalt naar gebarentaal. Daar is uitgebreider onderzoek voor nodig.
Vooralsnog heeft de robothand alleen de Vlaamse taal onder de knie.
Bron: Maakindustrie.nl, auteur Kelly Bakker
Bron afbeelding: UAntwerpen