Nieuws

Betere bekendheid cliëntondersteuning

3 november 2017, Supportbeurs

Het zorgaanbod is versnipperd over vele loketten en regelingen. Om de juiste hulp of oplossing te vinden voor een probleem blijkt in de praktijk voor velen vaak ingewikkeld en een tijdrovende uitdaging. Moet je je wenden tot het Wmo-loket van je gemeente? Of heeft jouw gemeente een Sociaal Loket in de wijk waar je woont of een wijkteam waar je met je vraag terecht kunt? En valt jouw zorgvraag überhaupt wel onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en niet onder de Wet langdurige zorg (Wlz)?

Onafhankelijk en gratis

Gemeenten zijn verplicht om onafhankelijke, gratis cliëntondersteuning aan te bieden. Maak vooral gebruik van de expertise van deze cliëntondersteuners voor het organiseren van de zorg die het beste bij jou past. Zij wijzen je de weg, kunnen je helpen bij de aanvraag voor een voorziening, het opstellen van je persoonlijk plan en het maken van een keuze of het nemen van een beslissing. Met een hulpvraag over wonen, werk, onderwijs of vervoer kun je bij hen terecht. Sommige gemeenten werken voor het geven van ondersteuning samen met de organisatie MEE, die door het land verspreid vestigingen heeft.

Koplopers Cliëntondersteuning

Het blijkt dat binnen veel gemeenten de cliëntondersteuning verbeterd kan worden. Met het project Koplopers Cliëntondersteuning laten veertien gemeenten andere gemeenten zien hoe zij te werk gaan. Zij laten aan de hand van praktijkverhalen zien wat bij hen goed werkt, wat hun visie en aanpak is. Zo moet er een betere bekendheid en uitvoering van de onafhankelijke cliëntondersteuning komen. 

Heb jij wel eens gebruik gemaakt van cliëntondersteuning? Indien ja, wat zijn jouw ervaringen?

Ook interessant