Bewijs van mantelzorg

Regelmatig word ik gebeld met de vraag of er een bewijs bestaat dat iemand mantelzorger is. Zo ook in de situatie van Jan. Hij wil een mantelzorgwoning plaatsen in zijn tuin, maar loopt tegen een aantal problemen aan met de gemeente.

Mantelzorgwoning

Jan, zijn vrouw en twee kinderen wonen in een huis met een ruime tuin. Jan heeft de zorg van zijn vader op zich genomen. Zijn vader woont in een ander dorp, 10 kilometer verderop. Jan rijdt elke dag heen en weer. Hij zorgt dat zijn vader eten in huis heeft, kookt voor hem en doet zijn huishouden. Via een kennis hoorde hij van de mogelijkheid om een mantelzorgwoning te plaatsen in zijn tuin. Dit leek Jan een goed idee, op die manier hoefde hij niet meer heen en weer te reizen en kon hij makkelijker voor zijn vader zorgen. Ook zijn vader vond het een goed idee en vindt het prettig om dichterbij zijn familie te wonen. Jan nam contact op met de gemeente om te vragen naar de mogelijkheden. De gemeente werkte gelukkig goed mee, ze vonden het geen probleem als Jan een mantelzorgwoning zou plaatsen. Wel moest hij zelf de kosten hiervoor betalen én wilden ze een bewijs van mantelzorg zien. Die kosten vond Jan geen probleem, maar dat bewijs van mantelzorg was een lastig punt. Hij had geen idee hoe hij hier aan kon komen. Met deze vraag belde hij naar mij.

Bewijs van mantelzorg

Jan is niet de enige die tegen dit probleem aan loopt. Gemeenten, wooncorporaties, werkgevers en soms zelfs onderwijsinstellingen vragen iemand aan te tonen dat hij mantelzorger is. Er is alleen één probleem, er bestaat helemaal geen officieel bewijs  van mantelzorg. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft een rapport opgesteld met alle vragen en antwoorden met betrekking tot het plaatsen van een mantelzorgwoning. Hierin staat dat gemeenten bij twijfel kunnen vragen om een bewijs van mantelzorg. Ze willen een verklaring zien dat er zorg nodig is. Een huisarts, wijkverpleegkundige, of ander deskundig te achten persoon of instantie moet deze verstrekken. Er zijn alleen geen afspraken met deze personen hierover gemaakt. Het komt dus voor dat een huisarts weigert zo’n verklaring af te geven, terwijl er wel sprake is van mantelzorg.

Advies aan Jan

Ik heb Jan geadviseerd om zelf een brief op te stellen waarin hij:
• de definitie van mantelzorg omschrijft;
• zijn mantelzorgtaken omschrijft;
• vertelt hoeveel uur hij bezig is met deze taken.
Hij kan de huisarts verzoeken om zijn handtekening hieronder te zetten. Als de huisarts niet mee wil werken kan hij het proberen bij de wijkverpleegkundige. Als de wijkverpleegkundige het ook niet wil, kan hij het nog proberen via een Steunpunt Mantelzorg. Als de gemeente hier uiteindelijk niet mee akkoord gaat, kan Jan de gemeente vragen wat ze dan wel willen zien. Veel gemeenten zijn er namelijk niet van op de hoogte dat dit bewijs voor mantelzorg eigenlijk niet bestaat. Als de gemeente nog niet akkoord is, kan onze afdeling Juridisch Advies een bemiddelende brief voor Jan opstellen.

In dit document vindt u meer informatie over het plaatsen van een mantelzorgwoning.


Heeft u een vraag of wilt u uw eigen ervaring delen met de Mezzo Mantelzorglijn? Wij zijn bereikbaar via mantelzorglijn@mezzo.nl of telefoonnummer 0900-20 20 496, iedere werkdag van 09:00 uur tot 16:00 uur (10 ct/pm).

Bekijk & lees ook de overige artikelen door Mezzo op SupportBeurs.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (2)

Reageren
 • Mezzo Mantelzorglijn
  12.07.2016 - 14:46 uur | Mezzo Mantelzorglijn

  Geachte meneer of mevrouw Honing,
  Vaak is een definitie alleen helaas niet genoeg. Gemeenten willen op papier een bewijs van mantelzorg zien. Dit schriftelijke bewijs moet dan ook nog ondertekend zijn door bijvoorbeeld een behandeld arts, huisarts of ander deskundig te achtten persoon. Vandaar het advies aan Jan. Heeft u zelf vragen met betrekking tot mantelzorg? Of loopt u tegen zaak aan als mantelzorger? Dan helpen wij u graag. Wij zijn bereikbaar op 0900-2020496 of mantelzorglijn@mezzo.nl

  Met vriendelijke groet,
  Mezzo Mantelzorglijn

 • H. Honing
  11.07.2016 - 21:12 uur | H. Honing

  een bewijs van mantelzorger zijn, kan zijn de definitie van VWS langer dan 3 maanden en meer dan 8/ 10 uur per week zorgen voor een naaste !!!

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk