Blunder voor toegankelijkheid!

09.05.2016 | Columns | 4621 keer bekeken
Blunder voor toegankelijkheid!

Wat waren we blij toen er 12 april in Nederland eindelijk een wettelijke basis kwam voor het Verenigde Naties Verdrag voor de rechten van gehandicapten.
Toegankelijkheid wordt de norm!
De strijdlust waardoor dit bereikt is moeten we vasthouden, want een toegankelijke samenleving is nog ver weg. Neem bijvoorbeeld de nieuwe bibliotheek van Den Helder.

De oude bieb was uitstekend toegankelijk, maar moet wijken voor een stadsvernieuwingsplan. Met enorme kosten werd een monumentale school uit 1905 verbouwd tot nieuwe bibliotheek.
Prachtig gedaan, met een sfeervolle mix van historische- en moderne vormgeving en materialen. Voor gehandicapten is de situatie echter achteruitgegaan.

Blunders toegankelijkheid

In deze tijd zou je verwachten dat bij openbare gebouwen rekening gehouden wordt met toegankelijkheid en bruikbaarheid. Zeker voor een bibliotheek, die zegt ‘er voor iedereen te willen zijn.’ Beleidsmakers hebben de mond vol van ‘participatie’ en wisten uit het regeerakkoord dat het VN Verdrag er aan zat te komen.
Toch is de blunder gemaakt om een gedeelte van het boekenaanbod OP een trap zetten!
Er is een lift, maar de trap is onbruikbaar voor rolstoelers en mensen met een rollator. Voor mensen die slecht ter been zijn, is het een gevaarlijke klimpartij.
‘Maar we willen graag iets voor u pakken hoor’ zei een vriendelijke medewerkster.
En dat is nou net niet de bedoeling!

Honderden titels voor laten lezen?

De bedenkers van de inrichting van de Helderse bibliotheek, hebben er niets van begrepen. Gehandicapten willen zelfstandig functioneren, en zèlf bij die boeken kijken. Of moet een medewerker soms de honderden titels (die voor gehandicapten niet te zien zijn) voorlezen en daarna het boek voor u pakken?
Leuk idee voor een protestactie trouwens: elke dag een andere gehandicapte naar de Helderse bieb, en vragen of een medewerker de titels voorleest van de boeken die op de trap staan.

Kids in een karretje? Jammer dan...

Een andere fout is dat kinderen in een rolstoel niet bij een gedeelte van hun boekenaanbod kunnen komen.
Ook een tijdschriftentafel is onbereikbaar.
De vele hoogteverschillen van soms enkele treden, worden niet aangegeven. Blinden, slechtzienden, maar ook rolstoelers moeten goed uitkijken. Wèl goed zijn het invalidentoilet en de breedte van de paden.
kinderhoek bib den helder.jpg     sanitair den helder.jpg

Voortraject niet goed

Nog steeds worden gehandicapten niet in een vroeg stadium om advies gevraagd, hoewel zij dat aanbieden. Een simpel overleg vanaf tekeningfase, zou fouten en kosten achteraf voorkomen.
Het meest pijnlijk is dat gewoon niet stilgestaan wordt bij toegankelijkheid: Men blijft Oostindisch doof en ziende blind voor 8% van de bevolking.

Nog meer voorbeelden?

Heeft u ook een voorbeeld van een recente blunder op het gebied van toegankelijkheid, waarbij het VN Verdrag genegeerd is? Deel uw voorbeeld dan hieronder in een reactie.

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (5)

Reageren
 • 30.08.2018 - 07:25 uur | jan troost

  In 1972 hadden we in Nijmegen bij de nieuwbouw van cultureel centrum de Lindenberg het zelfde probleem. Daar was de bibliotheek ook volstrekt ontoegankelijk met splitlevel niveau 's alleen bereikbaar met trappen. Heeft uiteindelijk 1.8 miljoen gulden herfst om het na een demonstatie en bezetting alsnog aangepast. Schijnbaar leren ze in Den Helder niet snel als ze 46 jaar later de zelfde fout maken

 • 01.05.2017 - 14:03 uur | Jose van Rosmalen

  Dit is helaas weer een voorbeeld van gemiste kansen en ook van onachtzaamheid en hoogmoed van ontwerpers en opdrachtgevers.

 • Hanne Rotgans
  24.05.2016 - 23:47 uur | Hanne Rotgans

  pijnlijke blootlegging hoe onze samenleving functioneert: plannenmakers denken vanuit hun eigen belevingswereld wel te weten hoe het moet; maar hebben te weinig kennis/zicht op andere 'belevingswerelden' en staan er daarom niet bij stil dat ze daarvoor ook ervaringsdeskundigen kunnen inschakelen...

 • Huib de Ruijter
  19.05.2016 - 12:20 uur | Huib de Ruijter

  Ook het miva-toilet voldoet niet.
  Als ik de wandtegels tel (150 x 150 mm) dan is er aan één zijde van het toilet te weinig ruimte om een rolstoel te plaatsen: benodigde ruimte dient 900 mm te zijn en de ruimte is 750 mm

 • Verschrikkelijk Behebt
  19.05.2016 - 11:12 uur | Verschrikkelijk Behebt

  Zoals meestal het geval is, heeft er zeker iemand iets gezegd over die toegankelijkheid op een moment dat er nog iets aan te doen was.
  Maar ja....dat kwam niet uit, het was te duur, het paste niet in het plannetje van de architect, de inbrenger had gewoon niets in te brengen omdat deze geen lid was van het comité, was geen belanghebbende bij de uitvoering, etc.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk