Nieuws

Boete voor mantelzorg loopt op tot 5000 euro

19 mei 2014, Supportbeurs

Het kan betrokkenen vier tot vijfduizend euro kosten als zij  familieleden die zorg nodig hebben in hun huis laten inwonen en zorg verlenen. De huishoudens met lage inkomens krijgen het zwaar. Dat meldt de NOS op basis van het kabinetsbeleid voor mantelzorgers.

Volgens het kabinet wordt er door gezinnen die ouderen in huis nemen veel kosten gedeeld en zijn zij daarom goedkoper uit. Betrokken huishoudens lopen allerlei aanvullingen op het inkomen, zoals huur-, kinder- of zorgtoeslag, mis.

Tweeslachtig beleid
Jan Romme, ouderenombudsman, vindt de mantelzorgboete een tweeslachtig beleid. “De overheid wil dat kinderen vaker voor hun ouders gaan zorgen, omdat er een tekort is aan seniorenwoningen en omdat zorginstellingen vol zitten. Diezelfde overheid bestaft kinderen als ze de ouders in huis nemen”, aldus Romme tegenover de NOS.

Verdwijnen
Ouderenbond ANBO roept de Eerste Kamer op om de Wet maatregelen Wet werk en bijstand vanwege de ‘mantelzorgboete’ helemaal terug te sturen naar de Tweede Kamer. De ANBO wil dat de kostendelersnorm – bekend als  ‘mantelzorgboete’- helemaal uit de AOW moet verdwijnen in geval van een mantelzorgsituatie.

Ook interessant