Nieuws

Briljant voetenwerk

1 april 2019, Supportbeurs

Nee, we hebben het nu even niet over het WK voetbal, maar over spectaculaire prestaties van personen met een handicap die het gebruik van hun handen missen. Met creativiteit, passie en doorzettingsvermogen overkomen zij de moeilijkheden die hun beperking oplevert.

Kunst maakt gelukkig
Genieten van kunst maakt mensen gelukkig. Hoe heerlijk is het om je uit te leven met verf, klei of een muziekinstrument? En waarom zou dat niet kunnen als je een beperking hebt? Steeds vaker wordt ontdekt dat personen met een handicap minstens even mooie dingen doen als anderen. Het gaat om echte passie en creatief zoeken naar aanpassingen.

Vingers zijn onhandig
De 19-jarige Felix Klieser is geboren zonder armen. Toen hij 4 jaar was, werd hij verliefd op de klank van de franse hoorn en wilde het instrument bespelen. Onmogelijk zou je denken, maar met een hoorn op een speciale constructie speelt hij met zijn voeten de sterren van de hemel. Inmiddels heeft hij het conservatorium succesvol afgerond en speelt hij met orkesten en dirigenten van wereldklasse. Daarbij speelt zijn handicap geen enkele rol. In een interview zegt hij: “Alles draait om de klank. Hoe ik die maak, dat is eigenlijk helemaal niet belangrijk.” Knap? Nee hoor, hij vindt zelf van niet. “Voor mij is het doodgewoon. Als ik mensen bezig zie met van die lange vingers, lijkt me dat ook behoorlijk moeilijk.

Schilderen zonder handen
Op het eerste gezicht lijkt dat moeilijk, maar over de hele wereld laten mond- en voetschilders zien dat zij in niets onderdoen voor de traditionele kunstenaars. Volgens de Internationale Vereniging van Mond- en Voetschilders is het voor hun leden van onschatbare waarde zich in de kunst te ontwikkelen en vaak ook op die manier hun financiële onafhankelijkheid te bereiken. Het gemis van het gebruik van de handen wordt door het lichaam opgevangen. Andere spieren, zoals de tong, de enkel en natuurlijk de voeten worden meer ontwikkeld dan bij andere mensen. De tenen kunnen kleine objecten vasthouden en onafhankelijk van elkaar bewegen als vingers. Het vergt veel oefening, maar de resultaten zijn inspirerend en indrukwekkend.
 

Ook interessant