Nieuws

Buitengewone prestatie; verlamd en toch halve marathon uitlopen

13 oktober 2016, Supportbeurs

Vanaf je middel verlamd zijn en toch een halve marathon letterlijk uitlopen? Claire Lomas uit Groot-Brittannië deed het half september, toen zij deelnam aan de Great North Run van Newcastle naar South Shields en na vijf dagen de eindstreep haalde.

,,Ik heb persoonlijke uitdagingen altijd leuk gevonden”, vertelt Lomas. In een zogenaamd ReWalk exoskelet zette zij haar prestatie neer. Een exoskelet stelt verlamde personen in staat rechtop te staan, te lopen en zelfs trap te lopen. Dankzij bewegingssensoren kan de drager van het ReWalk-pak zijn of haar benen bewegen, de accu voor het bionische pak zit in een rugzak. Het pak kost bijna 60.000 euro.

Voor Claire was het niet de eerste keer dat zij aan een loopevent deelnam, in 2012 ging zij na zeventien dagen als laatste over de finish bij de London Marathon. De training voor de halve marathon van de Great North Run viel haar dit keer extra zwaar, omdat zij vier maanden zwanger is en veel last heeft van ochtendmisselijkheid. Daarnaast had zij veel last van irritatie die de banden van het bionische pak veroorzaakten.

Tijdens de Great North Run liep Claire zo’n 3 mijl (bijna vijf kilometer) per dag door het heuvelachtige landschap, met steun en hulp van haar man. Op de route bezocht ze scholen om haar verhaal aan leerlingen te vertellen. Daarnaast haalde ze met haar prestatie ruim 660.000 euro aan sponsorgeld op voor een goed doel.

Bron foto: Claire Lomas crosses the finish line on Sunday.
Photograph: Owen Humphreys/PA

 

Ook interessant