Buren durven geen mantelzorg te geven

05.06.2015 | Algemeen nieuws | 3428 keer bekeken

De regels voor het toekennen van huishoudelijke hulp zijn strenger geworden. Een onbedoeld en wrang bijeffect is dat sommige mensen geen burenhulp meer durven te geven. Ze zijn bang dat hun buur dan niet meer voor formele hulp in aanmerking komt. 

Ongewenst bijeffect 

Uit keukentafelgesprekken tussen zorgaanvragers en gemeente wordt vaak duidelijk dat mensen geen structurele burenhulp willen vragen. Plus Magazine deed onderzoek onder 1300 lezers. En wat bleek? Mensen zijn soms huiverig om burenhulp te vragen of aan te bieden omdat ze bang zijn dat daarmee de kans op formele hulp kleiner wordt of zelfs helemaal verkeken is. De strengere regels die de gemeente hanteert bij het toekennen van huishoudelijke hulp lijkt dus een bizar bijeffect te hebben. Burenhulp wordt gezien als een riskante aangelegenheid… Een ongewenste situatie, die niet bijdraagt aan de totstandkoming van een passende zorgoplossing.

Vrijblijvendheid als voorwaarde

Van alle ondervraagden van vijftig jaar en ouder gaf bijna de helft (49 procent) aan wel bereid te zijn in noodgevallen burenhulp te bieden. In totaal verleende 13 procent van de respondenten tijdens het laatste jaar mantelzorg voor buren. Deze burenhulp varieerde van ritjes naar het ziekenhuis of de  huisarts, boodschappen doen en koken tot ondersteuning bij noodgevallen. Tijdens het onderzoek gaven de meeste mensen aan deze burenhulp met plezier te verrichten. Het blijkt wel van wezenlijk belang dat het bieden van hulp op vrijwillige basis gebeurt. Bijna alle ondervraagden (97 procent) ervaren het als zeer onprettig als de zorg voor een buur van hun bijdrage afhangt.

Ruim driekwart van de ondervraagden geeft prioriteit aan de eigen gezondheid en meldt dat het animo om buren de helpende hand te bieden tot het nulpunt daalt als ze het idee hebben dat er misbruikt van hen gemaakt wordt. Bijna alle ondervraagden vinden het dan ook van essentieel belang dat er niet alleen een beroep wordt gedaan op buren, maar ook op de eigen familie- en vriendenkring. In de overweging om burenhulp te geven, speelt balans dus een belangrijke rol: het eigen leven moet gewoon doorgaan, de belasting mag niet te groot zijn en het moet niet voelen als een verplichting.

Erkenning voor burenhulp door overheid

Eerder dit jaar werd duidelijk dat mantelzorgers zich vaker dan gemiddeld langdurig ziekmelden. Veel mantelzorgers vrezen dat hun werkgever hen beschouwt als een ‘zeurpiet’ als ze beginnen over hun worsteling met de combinatie van werken en zorgen. Dit gevoel maakt het aankaarten van zorgverlof erg lastig. Overigens bleek uit onderzoek eerder dit jaar óók dat maar liefst 92% van de collega’s er geen problemen mee heeft om werk over te nemen van mantelzorgende collega’s.

Vanaf 1 juli 2015 komt er van de overheid een belangrijke erkenning voor mantelzorgers: vanaf die datum kunnen mensen die burenhulp geven bij hun werkgever aanspraak maken op zorgverlof. Zal deze erkenning een deel van de huiver die nu lijkt te ontstaan rondom het geven van burenhulp weg nemen? 

Aanmelden nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws, producten en aanbiedingen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Deel dit artikel

Reacties (8)

Reageren
 • Marga van Lenthe
  19.06.2015 - 16:57 uur | Marga van Lenthe

  De officiële definitie van mantelzorg is meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden onbetaald zorg leveren aan een naaste.De naaste kan een ouder, kind, partner of ander familielid zijn, of een buur of vriend(in). De zorg kan variëren van huishoudelijke en/of administratieve ondersteuning, vervoer, begeleiding bij artsenbezoek en welzijnsbevordering (gezelschap houden, wandelen, voorlezen, spelletje doen) tot hulp bij eten en drinken, lichamelijke verzorging en verpleegkundige handelingen.
  Voor het deel waarvoor men een indicatie heeft, kan een PGB worden aangevraagd. Degene die vanuit het PGB wordt ingehuurd kan een professional zijn of voor een deel de mantelzorger die hiervoor de eigen werkzaamheden (dus salaris) heeft ingeleverd.

 • hannie smit
  18.06.2015 - 21:50 uur | hannie smit

  Blijf reageren en blijf een stimulans voor de mensen die het nodig hebben. Ik ben al tijd in voor spelletje rummicub en een potje klaverjassen.

  Chroom niet om te reageren.
  Heeft U een wens uit die en wie weet kan die bewerkstelligt worden.
  Fijne avond HS

 • Angela Weijman
  18.06.2015 - 18:58 uur | Angela Weijman

  Nou Robert van Waay, onbetaalde mantelzorgers bestaan wel degelijk! Ik ben er zelf 1 en mijn vader is er ook 1. En ik denk dat er veel meer mantelzorgers zijn die er niet voor betaald worden maar het uit liefde doen!

 • Elvira Houthuijs
  18.06.2015 - 17:37 uur | Elvira Houthuijs

  Wat bedoel je precies met onbetaalde mantelzorgers ? Mensen die er niet door betaald. Worden met bv een PGB ? Ik ken er wel een of twee dat zijn mijn man en kinderen die worden niet betaald voor alle exta hulp die ik als gehandicapte nodig heb !

 • Elvira Houthuijs
  18.06.2015 - 17:37 uur | Elvira Houthuijs

  Wat bedoel je precies met onbetaalde mantelzorgers ? Mensen die er niet door betaald. Worden met bv een PGB ? Ik ken er wel een of twee dat zijn mijn man en kinderen die worden niet betaald voor alle exta hulp die ik als gehandicapte nodig heb !

 • Hannie Smit
  18.06.2015 - 14:14 uur | Hannie Smit

  Waarom kunnen niet met een kettingbrief beginnen zodat iedereen in Nederland erop bedacht is waar wij en straks de regering onze mooie Nederland de hoofdprijs moeten gaan betalen.

  Dus de eerst ketting brief wordt. Hup Holland Hup laat onze leeuwinnen En Leeuwen niet in ons hempje laten staat. +HS

 • robert van waay
  18.06.2015 - 13:59 uur | robert van waay

  ik ken veel gehandicapten, waaronder ik zelf, maar ik ken geen onbetaalde mantelzorgers,

  die bestaan volgens mij ook niet

 • Ing. W.J.A. Gulpen
  18.06.2015 - 11:21 uur | Ing. W.J.A. Gulpen

  Zorgverlof wordt gebaseerd op minimum loon dat moet de zorgverlof aanvrager weten alvorens een aanvrage hiervoor te doen.

27.01.2020 t/m 01.02.2020

E-healthweek 2020

Landelijk