Crowdfunding: verzamel geld en realiseer je droom

Heb je geld nodig om jouw droom te realiseren? Heb je ‘het gat in de markt’ gevonden, maar beschik je niet over geld om het op te vullen? Wil je geld inzamelen voor een goed doel, een hulpmiddel of het opstarten van een eigen bedrijf? Misschien is crowdfunding dan wel iets voor jou!
Crowdfunding steeds populairder
Crowdfunding is een alternatieve manier om aan geld te komen voor de realisatie van een project, wens of droom. In plaats van geld te lenen bij een bank, vraag je de ‘crowd’ (mensen) om je een financieel duwtje in de rug te geven. “Vele kleintjes maken een grote”! Als je veel mensen enthousiast weet te krijgen over jouw project, dan is de kans groot dat je het benodigde geld in een mum van tijd verzamelt. Denk maar aan de bekende bioloog Freek Vonk die er in 2014 via crowdfunding in slaagde veel Nederlanders een tientje te laten doneren om de T.Rex naar Naturalis te halen.
Aangepaste broek en dansrolstoel via crowdfundig
Hoewel crowdfunding pas medio 2010 in ons land begon, behoort Nederland tot de koplopers. In 2015 werd in ons land 111 miljoen euro via alternatieve financiering opgehaald. Twee jaar eerder was dat zo’n 46 miljoen euro. Naar verwachting blijft de groei exponentieel! In november 2016 is een recordaantal crowdfunding-projecten in Nederland gelanceerd, samen goed voor 17,8 miljoen euro. Veel bedrijven wenden zich tot crowdfunding om het nodige startkapitaal te verzamelen. Denk maar aan Steven Claeys van de column ‘Ik zoek een broek’. Hij vraagt financiële hulp om een kilometer stof te kopen om zijn aangepaste MAKT-broek in productie te nemen. Maar ook steeds meer particulieren ontdekken crowdfunding. Jacqueline van Kuilenburg heeft bijvoorbeeld 1.500 euro verzameld voor de aankoop van een dansrolstoel op maat.
Het idee van crowdfunding komt uit de Verenigde Staten overwaaien. Bij deze vorm van publieksfinanciering komen er geen tussenpersonen of kille banken aan te pas maar is er direct contact tussen een persoon en hun geldschieters. Aan de basis van crowdfunding ligt ‘crowdsourcing’: consumenten bepalen zelf óf en zo ja in welke mate ze geloven / vertrouwen hebben in bijvoorbeeld een idee of product.
Vier verschillende manieren van crowdfunding
Grofweg zijn er 4 verschillende manieren waarop crowdfunding plaatsvindt. Afhankelijk van het project waarvoor je geld wilt ophalen, kun je kiezen uit:
- Donaties
Wil je geld inzamelen voor een goed doel, bijvoorbeeld om je ernstig zieke vader nog één keer naar zijn favoriete vakantiebestemming te laten gaan? Dan kun je via crowdfunding donaties vragen. De investeerders doneren dan een bepaald bedrag en verwachten daar niets voor terug. Dreamordonate.nl is zo’n platform dat ‘dromers’ en donateurs bij elkaar brengt. - Sponsoring
Wil je bijvoorbeeld zelf een boek of cd uitbrengen? Dan kun je om sponsoring vragen. Als dank voor hun investering, geef je investeerders een (niet financiële) beloning, zoals bijvoorbeeld een ticket voor jouw concert, een exemplaar van jouw boek / CD… Deze vorm heet ook wel reward based crowdfunding. In Nederland is Voordekunst.nl een goed platform om investeerders te zoeken voor jouw creatieve project. - Lening (crowdlending)
De derde vorm van crowdfunding wordt ook wel ‘crowdlending’ genoemd en is vooral bij het MKB zeer populair. Bij crowdlending vragen ondernemingen en start-ups investeerders om een lening, die ze na een bepaalde tijd met rente terugbetalen. Geldvoorelkaar.nl is gespecialiseerd in dergelijke leningen. - Aandelen/participatie
Tot slot is er nog de zogeheten equity based crowdfunding, waarbij geldschieters in een bedrijf investeren in ruil voor aandelen / een participatie in het bedrijf. Wanneer het bedrijf het goed doet delen de investeerders mee in de waardestijging van de onderneming. Op Symbid.nl vind je hier voorbeelden van.
In Amerika is het overigens niet toegestaan om winst te maken op een crowdfunding-investering en bestaan de laatste twee varianten niet. In Nederland kan het wel en staan ze allebei onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
Ook interessant?
8 Tips voor succesvolle crowdfunding