Nieuws

Dagbesteding voor mensen met een beperking onder druk

7 november 2016, Supportbeurs

Zorginstellingen hebben steeds meer moeite om dagbesteding voor mensen met een beperking te financieren. Dat blijkt uit een rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Minder keus dagbesteding

De NZa heeft verschillende gesprekken gevoerd met zorginstellingen en zorgvervoerders. De conclusies van die gesprekken zijn gebundeld in een onderzoeksrapport, dat onlangs is verschenen. De inhoud van dat rapport is zorgwekkend. Zo blijkt dat zorginstellingen steeds vaker niet meer in staat zijn om al hun dagbestedingactiviteiten te financieren. Daardoor bieden zij veel activiteiten niet meer aan hun cliënten aan. Er blijven voor mensen met een beperking dus steeds minder mogelijkheden over.

Eigen bijdrage taxivervoer

De problemen zijn echter nog groter rondom het vervoer van cliënten. Veel mensen zijn niet in staat zelf naar hun dagbesteding te reizen en zijn daarvoor afhankelijk van een speciale taxi. Die taxi wordt meestal betaald door de zorginstellingen, maar is voor hen een grote kostenpost. De NZa meldt nu dat sommige instellingen cliënten om een eigen bijdrage vragen voor de taxi. Ook worden de vervoerskosten vaak gedekt met geld dat eigenlijk voor personenzorg is bedoeld. Een aantal zorginstellingen zet zelfs de veiligheid van hun cliënten op het spel. Zij laten risicocliënten, zoals mensen met een meervoudige beperking of gedragsproblemen, niet meer alleen reizen, maar in groepen.

Passende dagbesteding

De NZa stelt dat de zorginstellingen, ondanks alle problemen, toch nog altijd aan de kwaliteitseisen voldoen. Maar er is zeker vervolgonderzoek nodig. Die onderzoeksprocedure loopt echter tot 2019, waardoor de problemen rondom de dagbesteding voorlopig nog niet zijn opgelost. Een slechte zaak, vindt Frank Bluiminck, directeur van de Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN). Volgens hem komen de oplossingen veel te laat voor de 30.000 mensen die aangepast vervoer nodig hebben om naar hun dagbesteding te gaan. Hij vreest dat dagbesteding op deze manier steeds minder passend zal zijn voor veel gehandicapten.

Zorginstellingen zelf aan de slag

Omdat een oplossing nog ver weg lijkt, gaan zorginstellingen zelf maar aan de slag om het financiële gat te dichten. Ze proberen op allerlei manieren om de kosten te drukken. Zo verplaatsen sommige zorgaanbieders de dagbesteding naar plekken dicht bij de woonlocaties van hun cliënten. Ook wordt er vaak onderhandeld met plaatselijke vervoerders over het vervoertarief. Daarnaast verruimen zorginstellingen massaal de openingstijden van hun dagbesteding; daardoor kunnen er meer cliënten worden gebracht en gehaald met één vervoeder en voertuig. Tenslotte worden vrijwilligers en familieleden vaak om hulp gevraagd.

Merk jij iets van de problemen rondom dagbesteding bij jouw zorginstelling? Laat het weten in een reactie!

Ook interessant