De bril van de toekomst
Een bril die letterlijk alles kan, dat is Google glass. Bellen, berichten versturen, fotograferen, navigeren, internetten, met Google glass kan het allemaal. De bril deed veel stof opwaaien omdat men vreest voor schending van de privacy en de veiligheid van de gebruiker. Maar de slimme bril biedt enorme mogelijkheden aan mensen met een beperking in hun dagelijks leven.
Smartphone op je neus
De Google glass is sinds 2011 in ontwikkeling en het eerste exemplaar woog maar liefst ruim drie kilo. Het huidige model, dat in 2013 als test werd gelanceerd, weegt minder dan een gewone zonnebril.
In feite is de bril een smartphone die je op je neus draagt en die je met je stem bedient. Naast de stemherkenning kun je de Google glass gebruiken met je vingers. Aan de zijkant bevindt zich namelijk een mini touchscreen. Google glass kan surfen op het internet, email versturen en ontvangen, bellen en alle andere dingen die een smartphone ook kan.
Onbeperkte toepassingsmogelijkheden
De smartbril heeft echter nog veel meer in zijn mars. Wat te denken van de medische toepassingen? Operaties uitvoeren die live te volgen zijn voor studenten vanuit het perspectief van de chirurg bijvoorbeeld. Of een arrestatie verrichten als politieagent en meteen het dossier van de verdachte inzien. Er wordt flink geëxperimenteerd met de Google bril en technologiebedrijven zijn laaiend enthousiast. Zo wordt er nu gewerkt aan speciale exemplaren voor mensen met een visuele beperking en mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes.
Hulp voor mensen met een beperking
Mensen met een beperking zijn waarschijnlijk straks zeer geholpen met de bril-die-alles-kan. In het openbaar vervoer, in huis, in de sportzaal en de collegebanken is de Google glass een zeer behulpzame assistent. Zo kan een slechthorende de gesprekken die hij voert rechtsreeks terugzien op zijn beeldscherm en kun je met je rolstoel direct de meest rolstoelvriendelijke route door de stad zoeken.
Wat gaat dat kosten?
Ondanks de vraagtekens die er nog zijn voor wat betreft de veiligheid en de privacy, zal de Google glass een grote rol in de maatschappij gaan spelen. Het grootste minpunt voor de consument is vooralsnog de prijs, want die ligt bij 1500 dollar toch aan de hoge kant. Wat de uiteindelijke winkelprijs gaat worden, is nog niet bekend. Eind 2014 ligt de Google glass in de VS in de winkels en daarna zal Europa snel volgen.
Ook interessant voor u?
Draagbare technologie voor mensen met een beperking >