Nieuws

De datingwereld van gehandicapten

23 juni 2014, Supportbeurs

Het lijkt zo makkelijk: even oogcontact leggen, beetje flirten, gezellig gesprekje beginnen en een leuke date is zo geregeld. Maar wat als je een handicap hebt? Tegen welke obstakels loop je dan aan? En welke mogelijkheden zijn er voor gehandicapten op zoek naar de liefde?

Voor veel personen met een handicap beginnen de problemen al bij het maken van het eerste contact, het beginpunt van elke relatie.

Belemmeringen
Adrian Higginbotham is blind en legt in de BBC-versie van ‘The Undateables’ uit dat normale dingen zoals het zoeken van oogcontact met een vrouw lastig voor hem is. “Ik zie slecht dus ik kan niet even snel lachen naar een leuk meisje die ik een dag eerder ook tegenkwam op straat.”  Ook rolstoelgebruiker Shannon Murray ervaart belemmeringen bij het daten: “ Ik wil niet in een situatie belanden waarbij mijn  eerste date ziet hoe ik worstelend de trappen opklauter en daardoor al kapot ben voordat de date goed en wel begonnen is.” 

Perfectie
Fysieke beperkingen, vooroordelen, schaamte en onbegrip maken het voor personen met een handicap een stuk moeilijker om te daten. Of zoals Marcel Bielemans het verwoordt: “Ik wil niet afgewezen worden om mijn ‘gebrek’. Mensen zijn vaak geneigd naar het uiterlijk te kijken om een eerste indruk van iemand te vormen. Bij veel reguliere datingssites draait het om ‘het ideale plaatje’, maar wie is er nu perfect?”

Datingsites voor gehandicapten
Juist voor deze groep mensen komen er steeds meer speciale datingssites. Want waarom alleen nichesites voor hoger opgeleiden, 50plussers of singles met een bepaald beroep en niet voor personen met een handicap? Als je de positieve ervaringen leest op sites zoals g-date.nl en dating-voor-gehandicapten.nl lijkt het te voorzien in de behoefte van een grote groep gehandicapten. Een greep uit de reviews: “ Ik voel me meer op m’n gemak bij mensen die ook een beperking hebben, het schept een band.” “Het is fijn om gelijkgestemden te ontmoeten. “Je begrijpt elkaar beter en hebt minder last van schaamtegevoel.”

Gewoon een mens
Toch lees en hoor je op internet en in de media ook veel kritische geluiden over speciale datingsites of programma’s voor gehandicapten: “Waarom de nadruk leggen op de handicap? Ik ben gewoon een leuke single die toevallig een beperking heeft. Elk mens heeft wel een beperking, zichtbaar of onzichtbaar. We zijn niet zo anders zoals mensen vaak denken.” Of: “Zo houd je het stereotypebeeld van gehandicapten in stand. Ik wil niet in een hokje worden geplaatst. Een handicap of niet, je bent gewoon een mens op zoek naar liefde.”

Uiteindelijk moet iedereen zijn eigen weg kiezen in datingland. Op een manier waar hij zich prettig bij voelt.  Er zijn in ieder geval steeds meer mogelijkheden.

Ook interessant