Nieuws

De juiste hoogte van een rollator

6 februari 2019, Supportbeurs

Ik weet niet of het je opvalt, maar er zijn maar weinig rollators die op de juiste hoogte staan. Zie je ook zo vaak dat de handvatten meer op ellebooghoogte staan dan ter hoogte van de pols? Onder het motto ’hoe hoger de rollator staat afgesteld, hoe rechter de gebruiker loopt’ worden de handvatten de lucht in geschoven.

Te laag kom ik zelden tegen, al kende ik een oudere dame die de rollator niet op de juiste wijze vast hield maar altijd haar handen op de zitting plaatste. In het begin sprak ik haar hierop aan en legde steeds weer vol geduld uit wat zij niet goed deed. Ze knikte dan vriendelijk naar mij en pakte de handvatten beet. Even later zag ik haar weer op haar oude vertrouwde manier lopen. En dit herhaalde zich meerdere keren. Op een gegeven moment heeft het geen zin meer om steeds hierover in discussie te gaan. Ik heb me er uiteindelijk maar bij neergelegd.

Rollator te hoog afgesteld

Te hoog is bijna standaard geworden. Zelfs wanneer de fysio- of ergotherapeut de rollator keurig op de juiste hoogte voor de gebruiker heeft afgesteld, is er altijd weer een overijverig iemand die de handvatten weer een stuk hoger zet. Is het niet de buurman, dan is het wel een schoonzoon die denkt dat hij zijn schoonmoeder een plezier doet door de rollator hoger te zetten. Ze gaat er alleen niet beter rechtop van lopen. Het gevolg is dat ze met sterk gebogen ellebogen achter de rollator gaat lopen. Dat is toch echt niet de bedoeling. Er ontstaat dan onbedoeld een soort ‘Harley’ effect. Dat staat wel stoer, maar praktisch en veilig is het niet.

Juiste methode om hoogte van rollator in te stellen

Om geen misverstanden over de hoogte te laten bestaan, toch nog maar een keer de juiste methode van afstellen. Je staat zo rechtop mogelijk met de voeten tussen de achterwielen van uw rollator. Wanneer je de armen recht langs het lichaam laat hangen, moeten de handvatten ter hoogte van de polsen komen. Alleen op deze manier staat de rollator voor jou op de juiste hoogte. Wanneer je de handvatten vastpakt zijn de armen licht gebogen. Zo kun je goed steunen op de rollator.

Rollator delen niet verstandig

Daarom is het ook niet verstandig om samen met iemand een rollator te delen, tenzij je beiden dezelfde lengte heeft. In de praktijk kom ik vaak tegen dat een echtpaar van verschillende lengte toch samen één rollator heeft. ‘Uw rollator staat te hoog, mevrouw’. ‘Nee, het is de rollator van mijn man’. Het lijkt praktisch om elkaars rollator te gebruiken, maar echt veilig is het niet.

Speciaal voor alle buurmannen, schoonzoons en alle andere mensen die graag erg behulpzaam willen zijn: laat die rollator alstublieft op de juiste hoogte staan. Het scheelt therapeuten een hoop werk. Ze hoeven dan niet steeds het loophulpmiddel weer op de juiste hoogte af te stellen. De hoogte van de rollator is vakkundig bepaald. Graag zo laten staan. Het is in het belang van de rollatorgebruiker.

Bekijk & lees alle artikelen door Frank de Boer

Ook interessant