De Week van de Toegankelijkheid: Aan tafel!

Al voor de 17e keer wordt de Week van de Toegankelijkheid georganiseerd. Dit keer staat de toegankelijkheid van de horeca voor mensen met een beperking en chronisch zieken centraal.
“Aan tafel”!
Doel van de week is dat als je een beperking of chronische ziekte hebt je gewoon lekker overal kunt eten, drinken en elkaar ontmoeten. Wat voor velen de normaalste zaak van de wereld is, is dat immers nog altijd niet voor mensen met een handicap. Ook de horeca zelf heeft er alle belang bij om toegankelijk te zijn voor klanten met een beperking. Ze lopen anders zo’n 15% van hun potentiële klandizie mis. Het is meestal dan ook geen kwestie van onwil, maar van onwetendheid. De ruime aandacht die nu van 3 t/m 8 oktober tijdens de Week van de Toegankelijkheidaan dit thema wordt gegeven, is dan ook een duidelijke stap in de goede richting.
Wat is toegankelijke horeca?
Met ‘toegankelijkheid’ wordt niet alleen de fysieke toegankelijkheid van restaurants, cafés, patatzaken, kantines en festivals bedoeld, al is dat natuurlijk wel belangrijk. Zo is het bijvoorbeeld goed dat er een aangepast toilet is, dat er voldoende ruimte is om te manoeuvreren met een rolstoel of rollator en dat met de vluchtroute rekening gehouden wordt met mensen met een beperking.
Maar toegankelijkheid gaat verder. Het is namelijk net zo belangrijk dat mensen met een beperking zich net zo gastvrij bejegend voelen door uitbaters en personeel als hun valide medemens, dat er voldoende geschikte parkeerplaatsen zijn, dat ze vrij zijn om te kiezen waar en wat ze willen eten, dat alle informatie begrijpelijk en bruikbaar is enz.
Horeca: toegankelijk, gastvrij en bereikbaar
Gastvrijheid hoort in het DNA van een horeca-uitbater en zijn personeel te zitten. Maar toch is hier soms wel wat ruimte voor verbetering. Wordt er goed geluisterd naar jouw verzoeken en misschien wel klachten? Is het personeel bereid om samen met jou naar mogelijke oplossingen te zoeken? Word je met respect en geduld behandeld, ook al ben je door je beperking misschien wat minder snel om te bestellen, te eten/drinken of af te rekenen? Toegankelijkheid betekent in dit geval dat je je helemaal op jouw gemak en welkom voelt.
Ook een overzichtelijke website, informatiebord of menukaart dragen bij tot een fijne ervaring. Zelf lezen en beslissen wat je wilt eten, is toch wel een basisrecht. Voorzien in een duidelijke en leesbare menukaart, met voldoende informatie over de gerechten (en eventuele allergeen-vermelding) en gedrukt in letters die groot genoeg zijn hoeft voor een horecaonderneming geen al te grote inspanning te betekenen. Misschien is een menu in braille ook wel mogelijk? En hoe moeilijk is het om informatie over bereikbaarheid en toegankelijkheid van het etablissement op de website te zetten?
Implicaties van het VN-Verdrag voor de toegankelijkheid van de horeca
Net als andere bedrijven en organisaties, zijn ook horecagelegenheden door het VN-Verdrag verplicht om stap voor stap maatregelen te nemen om hun toegankelijkheid voor mensen met een beperking te verbeteren. Deze maatregelen moeten niet ‘onevenredig belastend’ zijn; wat betekent dat er bijvoorbeeld geen overdreven dure aanpassingen aangebracht hoeven te worden. Een respectvolle en gastvrije bejegening en het gebruiken van duidelijke taal kosten echter helemaal niets. En ook het weghalen van fysieke drempels hoeft niet altijd een (financiële) aderlating te betekenen.
Als je een eet- of drinkgelegenheid bezoekt, mag je altijd zelf om een aanpassing van een specifieke situatie vragen. De horecaondernemer is verplicht om te onderzoeken hoe hij aan jouw vraag tegemoet kan komen. Wat je sowieso mag eisen is dat jouw assistentiehond mee met je naar binnen mag. Je moet hierbij uiteraard wel rekening houden met de algemene veiligheid en gezondheid; de horeca-uitbater mag jouw hulphond bijvoorbeeld wel de toegang tot de keuken ontzeggen.